Окончателно: "Неофарм“ спечели делото за "Цистостоп Рапид"

43641
Окончателно: "Неофарм“ спечели делото за "Цистостоп Рапид"
Снимка: Pixabay

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) неправомерно е наложила глоба на водещата българска фармацевтична компания "Неофарм" за заблуждаваща реклама на препарата "Цистостоп Рапид".

Това слага точка на близо тригодишна съдебна сага. В нея главно действащо лице е конкурентната компания "Валмарк България", която подава сигнал до КЗК, че в рекламната комуникация са използвани подвеждащи послания за превъзхождаща ефективност на "Цистостоп Рапид" спрямо други препарати в категорията му, в това число и препарат на „Валмарк България“. Става въпрос за твърденията, че "Цистостоп Рапид“ е 3 пъти по-мощен от онези, които съдържат само американска червена боровинка".

През 2011 г. „Неофарм“ пуска на пазара препарата „Цистостоп Рапид“, предназначен за лечение на цистит. Той има качествено нов състав и значително превъзхожда съществуващите до този момент на пазара препарати, съдържащи само червена боровинка. След като „Цистостоп Рапид“ започва да се утвърждава като пазарен лидер, конкурентната компания „Валмарк“ подава сигнал до КЗК. В него се твърди, че в аптечната мрежа се разпространява рекламна брошура, в която се прави директно сравнение между „Цистостоп Рапид“ и препарат срещу цистит на „Валмарк“, като предимствата на „Цистостоп Рапид“ са представени некоректно. В хода на производството пред КЗК тази брошура не е представена в оригинал и не е установено, че „Неофарм“ има нещо общо с издаването или разпространението й.

Въпреки всичко КЗК преценява, че някои от рекламните твърдения за „Цистостоп Рапид“ са преувеличени и могат да подведат потребителя, поради което налога глоба на „Неофарм“.

"Неофарм“ обаче обжалва решението в съда, убеден, че в дейността си стриктно съблюдава добрите търговски практики и сигурен във верността на своите послания към потребителите, фармацевтите и лекарите. Съдът допуска за разглеждане жалбата на компанията, която я определя за основателна. Следват решения на няколко съдебни инстанции, които намират, че КЗК неправомерно е глобила производителя на "Цистостоп Рапид".

ЕК и фармацевтичната индустрия ще отпуснат 5 млрд. евро за разработване на иновативни лекарства

В следващите осем години Европейската комисия и фармацевтичната индустрия ще отпуснат 5 милиарда евро за разработване на 60 проекта за ...

Назначена е съдебна експертиза, която установява, че всички рекламни послания на „Неофарм“ са верни, научно обосновани и лабораторно доказани. Те не подвеждат потребителите и не представляват заблуждаваща реклама, твърдят експертите.

Решението на ВАС се базира и на мултицентрово клинично проучване, проведено в 8 първокласни клиники и подписано от 16 хабилитирани лица. Освен това като доказателство са посочени научни публикации във водещи международни специализирани издания. Вещото лице, излъчено от Българското урологично дружество, базирайки се на специалните знания, които притежава и на натрупания опит в областта на урологията, е потвърдило, че "Цистостоп Рапид" блокира над 95% от патогенните фактори на бактерията Ешерихия коли, най-честия причинител на цистит, за разлика от препаратите, съдържащи само американска червена боровинка, които блокират едва 30%. Затова може да се направи научно-обоснования извод, че препаратът на „Неофарм“ е поне 3 пъти по-мощен.

В своето заключение вещото лице е взело под внимание и резултатите от проведено клинично проучване, в което се установява, че клиничната ефективост на „Цистостоп“ Рапид е измерима с тази на антибиотика "Ципрофлоксацин", но ефектът настъпва два пъти по-бързо.

След всички приведени доказателства и експертни становища ВАС окончателно реши, че няма извършено нарушение при маркетирането на продукта „Цистостоп Рапид“ и осъди „Валмарк България“ да заплати на „Неофарм“ разноски по делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика