Отбран кръг се е радвал на "много" преференциални кредитни карти в КТБ

12895
Отбран кръг се е радвал на "много" преференциални кредитни карти в КТБ
Снимка: БГНЕС

След като бившият премиер Иван Костов лъсна с преференциалния си договор в КТБ, който по негови собствени думи е развалил, за да вземе гарантираните от закона 100 хил. евро обезщетение при фалит на банка, станаха ясни и преференциите за кума на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, известен с прякора си Данчо Ментата.

Според "Биволъ" кумът на Цонев Милчо Киряков е имал кредитна карта в КТБ с лимит 9779 евро при преференциална лихва от 9%. Стандартните лихви за този финансов продукт в КТБ са много по-високи – 15 или 17%, твърди разследващият сайт на база на данните, с които разполага.

БНБ: Не е вярно, че квесторите на КТБ са предоговаряли влогове

Квесторите на Корпоративна търговска банка никога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е издавала предписания за извършване н...

Лихвата на Киряков е по-изгодна дори от тази по кредитната карта на Ахмед Доган, която е 10%. Доган обаче има много по-висок лимит – 78 233 евро. На 10% лихва е и енергийният бос Богомил Манчев, чиято кредитна карта е по договор от 2004 г. с лимит 39116 евро, казва "Биволъ".

Скандалният бивш прокурор Роман Василев е на следващото стъпало с 12% лихва за кредитна карта с лимит 30 000 лева. По-неизгодни условия е получил бившия следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. Неговата карта е по договор от 2005 г. с лимит 9779 евро при лихва 15%.

Като цяло лихвите под 15% са рядкост сред клиентите на банката с карти Visa. Със стандартна лихва от 17% е картата на майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Дори картите, издавани на служителите и на ръководството на КТБ, не са преференциални. Например картите на Цветан Василев и на дъщеря му Радосвета са с най-висок лимит от 195000 евро и са със 17% лихва.

Както писа преди време в. "Капитал", който пръв разкри информацията за кредитните карти на Ахмед Доган, Емел Етем и магистратите, само 67 души са имали кредитни карти от КТБ. Прокуратурата обаче отказа да се занимава с картите на Доган и Етем, които те не са декларирали.

Прокуратурата официално разследва квесторите на КТБ

Вече е официално - Софийската градска прокуратура започва разследване срещу квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Те щ...

Кой е Милчо Киряков?

Разследване на Mediapool от 2006 г. уличава фирмата „Трансстрой-Бургас", чийто председател на Съвета на директорите e Милчо Киряков, в злоупотреби с обществени поръчки. Фирмата усвоила в аванс 14,123 млн. лв. от МРРБ за брегоукрепване, като 5 от 6 договора не са били завършени към момента на журналистическата проверка. Тогава Киряков се обръща към редакцията с право за отговор чрез… Йордан Цонев. "Изрично подчертаваме, че към момента няма политици, собственици на акции в дружеството. Няма и политически лица, които по някакъв начин да осъществяват намеса или контрол върху работата на дружеството" се казва в отговора на "Трансстрой".

Милчо Киряков е основно действащо лице в огромна далавера със земи, разкрита от прокуратурата, но останала без наказание заради изтекла давност. Схемата минава през адвокати, които изготвят фалшиви пълномощни от името на наследници и завеждат дела за реституиране на земи от тяхно име. Подправени са и емлячните регистри. След като адвокатите реституират земите, те веднага са продадени на фирми и лица свързани с тъста на Йордан Цонев – Георги Якимов, Милчо Киряков и арх. Калин Тихолов, с когото Киряков има бизнес партньорство. Тихолов е и автор на ОУП на Царево, предвиждащ масово застрояване на защитеното крайбрежие, където попадат въпросните земи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика