Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриотите искат само една съдебна инстанция за обекти от национално и общинско значение

29 май 2020, 14:18 часа • 902 прочитания

Да няма повече от една съдебна инстанция за обжалване на реализация на обекти от национално значение (според решение на правителството) и на обекти от първостепенно значение за дадена община (определени с решение на Общинския съвет или сертифицирани като приоритетни инвестиционни обекти по Закона за насърчаване на инвестициите). Това предлагат "Обединени патриоти" - с поправка през преходните и заключителни разпоредби на Закона за управление на отпадъците.

Всъщност, освен за реализация, предложението е и да има една инстанция за обжалване и на планове.

Като основен мотив е посочена икономическата криза заради коронавируса и необходимостта да не се бавят проекти. "Патриоти"-те се аргументират, че неправителствения сектор пречел на важни проекти с "бланкетни жалби" и имало хватки като да не се плаща съдебна такса, да не се приемат документи.

Припомняме, че именно заради "Обединени патриоти" се стигна до скандала с Национален парк "Пирин" и в крайна сметка съдебните решения по казуса в ущърб точно на "патриотичното крило" в управленската коалиция – както за плана, който щеше да позволи по-лесно застрояване, така и за екооценката на плана за управление на парка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес