Пазарът на горива изсветлява, според изследване на контрабандата в сектора

4412
Пазарът на горива изсветлява, според изследване на контрабандата в сектора
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Изсветляване на пазара на горива установява първото изследване на контрабандата в сектора, осъществено от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Подобно специализирано проучване досега не е правено. Данни за сивия сектор в бранша са обявявани от финансовото министерство преди време и според тях той достига 30%. Според различни изчисления, заради нелегалната продажба на бензин и дизел бюджетът губи годишно между 800 млн. и 1 млрд. лв.

Делът на сивия сектор на пазара на горивата е в размер на половин милиард лева, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и уточни, че сумарно за 2019 г. сумата, загубена за бюджета от акцизи и ДДС е 505 милиона лева.

„Ако сравним легалния пазар на горива за 2019 по данните на НАП, виждаме продажби от 7.5 млрд. лв. официално. При преизчислението се вижда че има още 1 млрд. гориво, което е продадено без платени акцизи и ДДС. Загубите за бюджета от този милиард всъщност са въпросните 505 милиона сумарно акцизи и ДДС“, поясни Безлов и отбеляза, че за 2018 г. общо са били почти 800 милиона.

В цигарената индустрия тези загуби за миналата година (от акцизи и ДДС) са 116 млн., т.е. говорим за 5 пъти по-големи загуби при пазара на нерегистрирани горива, посочи за сравнение Безлов. „Очевидно има подобряване и то значимо по отношение на приходите за бюджета, но същевременно има 5 пъти повече загуби, в сравнение с цигарената индустрия“, коментира той и препоръча в сектора на горивата да се следва модела на сътрудничество между бизнеса и държавните институции, какъвто има по отношение на тютюневите изделия.

Председателят на БПГА Живодар Терзиев обвърза влизането на държавата на пазара на горива с изсветляването на икономиката. „Присъствието на държавата ще доведе до изсветляване на бизнеса, най малко затова, че присъствайки отблизо ще знае пулса и температурата на бизнеса и много често, когато той боледува, ще има съответните изправителни действия“, поясни очакванията си пред журналисти той.

„Досега държавата разглеждаше нашия бизнес като приход на акциз и ДДС. Сега ще бъдат разглеждани секторите с горива и енергийни продукти и от гледна точка на пазар и правила. Така, че наистина съм убеден, че има добри новини и това може да доведе до продължаване на това, за което се борим – изсветляване на сектора“, добави Терзиев.

Горанов: Вносът на течни горива се контролира от независима организация

Контролът на вноса на течни горива на пристанищата в Русе, Варна и Бургас се определя от независима инспектираща организация в присъств...

При представянето на изследването той анонсира следващите стъпки на БПГА: „Това, което ще направим в първите дни на следващата седмица ще бъде да подадем щафетата на Министерство на икономиката, от една страна като отговорник за изпълнението на секторния закон за горивата, а от друга - да участва на пазара на горива, което означава, че ще имаме силен партньор в светлата част на пазара и нашите оплаквания за сивата част няма само да бъдат чувани през призмата на ощетения бюджет, а ще бъдат разбрани“.

Цените

„България е с най-ниски цени на горивата с такси, според справките на ЕК, които са седмични. България е с най-ниски цени на горивата и без такси, също по данни на ЕК“, категоричен е Светослав Бенчев от БПГА и определи твърденията, че тук са много високи цените без таксите, като „абсолютно безпочвени“. Според него заради пандемията, едва ли ще има пик в потреблението и предположи, че цените няма да тръгнат нагоре, освен, ако няма сериозни флуктуации на цената на суровия петрол.

Живодар Терзиев: Ще окажем пълно съдействие на КЗК

"Служителите на КЗК не можаха да влязат в офиса, тъй като не е имало лица в него. Наши административни служители са по срещи и често се...

Бенчев се обяви за премахване на касовите бележки и поясни, че това, което БПГА предлага, е да се премахне хартиеният вариант на касовите бележки и когато се извърши плащането, касовата бележка да се изпраща на НАП и на смартфона на потребителя. Като начало това може да се направи само за плащанията със смартфон и впоследствие да се разшири с картови разплащания, както и с разплащания в брой, смята той. По думите му, идеята не е трудно осъществима технически и може да бъде реализирана в следващите месеци или година.

Дали ще помогне за изсветляване на сивия сектор, според Бенчев - със сигурност, защото, както поясни - в момента някои от касовите бележки се използват за разпространяване на нерегламентирано гориво. „Когато това нещо с касовите бележки се спре, вероятно ще се легализира една част от продажбите в страната“, добави той.

Изсветляването

„Виждаме значим спад (на сивия сектор при горивата) между 2018 и 2019 в полза на 2019“, посочи Тихомир Безлов от ЦИД и предположи, че причината е във въведените нови системи. „Особено през втората половина на годината се вижда по месеци ръст на продажбите на горива и спад на нерегистрираните горива. Тогава - октомври, ноември имаше доста интензивни проверки“, отбеляза той и коментира: „Този натиск по отношение на рисковите обекти води до промяната“.

Горивата ще поскъпнат, но само на нелегалните бензиностанции

Няма да има резки промени в цените на бензина и дизела поне до Нова година. "Намираме се в плавен ценови сезон и не очаквам сериозни по...

Изследването в регионален аспект установява и кои са най-рисковите области в страната по отношение на сивия сектор при горивата. „Има някои области, където очевидно има видими проблеми – Благоевград, Бургас, Варна, София област“, посочи още Безлов.

Стъпките към изсветляване на сектора той структурира така: „Номер 1 е ключовите области, където има рискови обекти, а номер 2 - да се продължат опитите с премахване на пробивите с проблеми в софтуера и поясни че имало интересни примери, при които се нарушавали системите за отчитане на нивомерите и касовите апарати, т.е. потокът плащания през касите. „Там би трябвало да има сериозно усилие“, категоричен е Безлов.   Неговото обяснение за големите загуби е: "Всичко е по документи, всичко е със скриване на реалните продажби, скриване на реалните стойности“.

Конкурентната среда

Като безпочвени определи твърденията за картел при пазара на горива изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев. „За периода от 10 – 15 години нас са ни разследвали 3 пъти, сега тече четвърто разследване. В това разследване за първи път, освен нас, са включени фирми, които не са членове на петролната и газова асоциация, включително и фирми на политици, което е добър знак. За първи път ще ни сравняват с фирми, които продават в долната част на пазарната ниша. Убедени сме, че и този път разследването ще завърши както първите три пъти, т.е. картел няма“, заяви той.

Делчев представи статистически данни и сравнения, показващи, че на глава от населението България е държавата с най-много бензиностанции в ЕС и че по отношение на търговията на дребно средата в България е силно конкурентна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика