Пазарът се успокои след първоначалния стрес, констатира шефът на КЗП

3523
Пазарът се успокои след първоначалния стрес, констатира шефът на КЗП
Снимка: Пресцентър КЗП

При проведени 437 тематични проверки в специализирани търговски обекти за продажбата на предпазни маски, дезинфектанти и други предпазни средства, както и 64 проверки в магазини от типа „За 1 лев”, са открити 26 нарушения от компетентността на Комисията за защита на потребителите. Това съобщи в интервю по bTV председателят на КЗП Димитър Маргаритов, представяйки контролната дейност на институцията в извънредното положение. Той отбеляза, че проверките се извършват съвместно с други контролни органи – Националната агенция по приходите, Държавна агенция по метрологичен и технически надзор, Районна здравна инспекция, изпълнителна агенция по лекарствата и др, координирано с прокуратурата.

По думите на Маргаритов, пазарните механизми, съчетани с ефективен контрол, са най-правилното средство за регулиране на цените в условията на свободен пазар. „Днес вече едва ли някой би си купил предпазна маска за 20 лв., освен ако не е по някакви екзотични съображения”, коментира той успокояването на цените на личните предпазни средства. „Да, първоначално се наблюдаваха съществени отклонения в цените на някои стоки, които бяха дефицитни след първоначалния шок, знаете – целият свят беше изненадан, но пазарът показа, че засега е най-доброто измислено средство за регулиране, което, съчетано с добър контрол от страна на институциите, води до нормализиране на обстановката” , успокои той. Маргаритов цитира данните на НСИ, сочещи, че за последния месец инфлацията по отношение на потребителските цени е отрицателна.

КЗП: Внимателно проучвайте сайтовете, от които пазарувате

Има все повече сигнали на телефона на потребителя, откакто сме в положение на криза заради коронавируса. Много от сигналите са заради п...

12 нарушения са открити при 367 проверки по отношение на онлайн търговията. Председателят на комисията призова потребителите да бъдат внимателни при ползването на  социалните мрежи и платформите, които не са в електронни магазини, защото там е по-лесно да бъдат подведени с измамни оферти. По думите му, може да има завишаване на цените, платените и поръчани стоки е възможно да не бъдат доставени.

Запитан за прилагането на правилата за онлайн пазаруване при доставката на храни, Маргаритов призна, че за разлика от почти всички други продуктови групи стоки, тук нямаме право на отказ от покупката и подчерта, че всички останали правила, които касаят етикетите, информацията за съдържанието, срока на годност са в сила. "Така че, ако ви доставят вкъщи и забележите, че има такъв проблем, веднага трябва да се реагира към нас и към Българската агенция по безопасност на храните”, добави шефът на КЗП. Той изтъкна и че има абсолютна законова забрана за продажбата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в Интернет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика