Пчеларите от Смолянска област не подкрепят национален протест на бранша

19624
Пчеларите от Смолянска област не подкрепят национален протест на бранша
Снимка: БГНЕС

Пчеларите от Смолянско не желаят да участват в националните протести на пчелния бранш, както и на Националната конференция на пчеларите, които ще се проведат през януари догодина. Това съобщи Иван Бялков, председател на пчеларската ферма „Родопска пчела”, предаде Агенция "Фокус".

По думите на Бялков изминалата 2013 година е била много успешна за производителите на мед. Средният добив от кошер, е бил около 30 кг. През последните 10 години, добивът е бил между 15 и 20 кг. В момента, в Сдружението се провежда обучение на пчеларите, а през мартенската сбирка ще стане ясно колко кошера са оцелели през зимата, тъй като обикновено 10 % е смъртността през студените периоди на годината.

До пролетта ще има нов закон за пчеларството

До пролетта ще е готов нов закон за пчеларството. Това съобщи в Плевен заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. Той посочи, че ...

Като цяло пчеларите в България са крайно недоволни от държавната политика към сектора и на няколко пъти през годината организираха протестите. Основната причина е, че пчелният бранш е ощетен заради невъзможността да получава директни субсидии от Европейския съюз по Общата селскостопанска политика. ЕС така и не прие включването на пчеларите в първия стълб на ОСП, включително за периода 2014-2020 година. Затова пчеларите в България искат да има национални доплащания на пчелно семейство от максимум 30 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com