X
 
 

Петкова представи подробности около газовата връзка България - Гърция

1615 0
Петкова представи подробности около газовата връзка България - Гърция
Снимка: БГНЕС
Когато има конкуренция от различни източници за доставка на природен газ, това рефлектира върху цената на тази суровина. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Преди броени дни приключи археологията на обекта за междусистемната газова връзка Гърция – България. Това наложи известно забавяне в процеса. Към момента се извършват строителни дейности на площадката – на участъка на 84-ти км при село Орлово в област Хасково. В рамките на 4 км е отстранен горният хумусен слой, маркирано е трасето, по което трябва да се осъществи тръбопроводът, извършени са изкопни работи и са доставени тръбите за първия километър. Това е проект, който дава възможност за реална диверсификация за доставка на природен газ на целия регион и е един от топ приоритетите на ЕС“, посочи Петкова

Интерконекторът с Гърция вече е финансово гарантиран

„Реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция–България ще промени изцяло облика на пазара ...

По думите ѝ България има сключен договор за доставка на природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. м годишно, а нашето потребление е близо 3 млрд. куб. м годишно и само с този договор една трета от потреблението в страната е диверсифицирано. „До октомври 2020 г. проектът трябва да бъде готов и да бъде въведен в експлоатация. На практика можем да видим и почувстваме реалните резултати от диверсификацията на доставките на природен газ. Надявам се, в бъдеще „Булгаргаз“ все по-често ще иска намаляване на цената на природния газ, защото политиката на правителството и на премиера Бойко Борисов е насочена към това да се диверсифицират източниците на доставка на газ и двете основни предимства на това са сигурност на доставките и конкурентни цени. Когато има конкуренция от различни източници, това рефлектира върху цената на тази суровина“, каза още министърът, цитирана от агенция "Фокус".

„С тези 11 км, които вече са готови като инфраструктура за доставка на природен газ, ние сме готови да се справим с всяка една ситуация. При „Балкански поток“ първите 11 км вече са факт. В момента се работи по трасето от 474 км. Първите 308 км трябва да бъдат реализирани до средата на 2020 г., за да можем да се възползваме максимално от тази инфраструктура“, допълни Петкова.

Actualno.com

Етикети: