X
 
 

Пламен Димитров: „Северен-поток-2“ подложен на американска санкционна бухалка

9619 22
Пламен Димитров: „Северен-поток-2“ подложен на американска санкционна бухалка
Снимка: Nord Stream 2
Дългоочакваните американски санкции се стовариха върху газопровода „Северен поток-2“ броени дни преди той да бъде напълно завършен. Над 90% от тръбите, които ще свържат Русия с Германия през Балтийско море, вече са положени. Въпреки това дострояването на дългия над 1200 км газопровод е поставено под голям въпрос. Вече е сигурно, че той няма да бъде завършен в началото на 2020 г., както се планираше.

Санкциите срещу „Северен поток-2“ са знаков акт на Вашингтон, който осветлява важни аспекти на днешния международен ред в света и поставя в нов контекст газовата геополитика на Русия. Това сочи анализ на д-р Пламен Димитров, Информационен център на Министерство на отбраната.

"Северен поток 2" ще се забави, Русия можела да го построи и сама

Руската федерация ще завърши газопровода "Северен поток 2" дори ако се наложи и сама, съобщи президентът Владимир Путин сред срещата си...

Първото нещо, което прави впечатление е, че американските законодатели слагат бариера пред един проект, който се реализира в Европа без участието на компании от САЩ и без никаква връзка с националната сигурност на отвъдокеанската суперсила. Санкциите срещу „Северен поток-2“ до голяма степен са плод на вътрешнополитическите борби във Вашингтон – чрез тях конгресмените смятат, че уязвяват и озаптяват президента Тръмп, чиито проруски залитания шокираха традиционния политически истаблишмънт в САЩ. От своя страна президентът нямаше друг избор освен да подпише военния бюджет на страната с предвидените в него санкции срещу газопровода. В противен случай той би поставил под риск националната сигурност и би потвърдил съмненията, че играе в полза на Москва.

Реакцията на швейцарско-холандската компания Allseas, която прекрати незабавно строителството на „Северен поток-2“, показа колко силен е страхът от вашингтонската санкционна бухалка и колко пресилени са твърденията за края на американската доминация в световната геополитика и геоикономика. САЩ си остават най-големия пазар на планетата и освен това са в центъра на световната финансова паяжина. Нито една голяма интернационална компания не може да си позволи да пренебрегне волята на Вашингтон и никой не може да я защити, ако американците блокират сметките и активите й. При управлението на Тръмп САЩ използваха санкционния инструмент, за да притиснат Иран до стената, а намерението на европейците да помогнат на Техеран се оказа неосъществимо. През миналата година пък санкциите срещу един от най-могъщите руски олигарси Олег Дерипаска доведоха до преструктуриране на собствеността в „Русал“ – един от двата най-големи производители на алуминий в света.

Грубата намеса на американците в европейската газопроводна геометрия предизвика остра негативна реакция не само от Русия, но и от Германия и от ЕС. Показателен е фактът, че дори Европейската комисия, която по принцип има сериозни възражения срещу проекта „Северен поток-2“, се възмути от санкциите на Вашингтон. Очевидно е, че казусът с блокирания газопровод ще разшири пукнатината между евроатлантическите партньори, която и без това стана доста голяма при президентството на Тръмп. Руснаците няма да пропуснат да се възползват от тази ситуация и ще развият силна пропагандна кампания срещу Америка и вмешателството й в европейските дела.

От друга страна от спирането на „Северен поток-2“ огромна полза има Украйна и някои източноевропейски държави, които сега са основни транзитьори на руския газ. Именно блокирането на газопровода през Балтийско море направи Русия по-сговорчива и в крайна сметка се стигна до компромис за продължаването на транзита през Украйна за още пет години.

Берлин: Тръмп се опитва да подчини икономически Европа

Норберт Валтер-Борянс, съпредседател на Социалдемократическата партия на Германия (СДП), разкритикува американския президент Доналд Тръ...

Твърденията на руската пропаганда, а и на президента Тръмп, че САЩ имат сериозен икономически интерес от блокирането на „Северен поток-2“ са доста далеч от реалността. Наистина, в последно време износът на американски втечнен газ расте лавинообразно, а Европа е много важен газов пазар, но и без „Северен поток-2“ руската компания „Газпром“ няма никакъв проблем да достави договорените обеми на своите европейски клиенти като използва съществуващите транзитни газопроводи през Украйна и Беларус. Освен това пазарът на втечнен газ е глобален, търговията се осъществява от международни трейдъри, а не от производителите. Тръмп не произвежда и не продава газ и няма никаква власт да пренасочи американските танкери към Европа. Впрочем, малко известен факт е, че на европейския пазар най-сериозна конкуренция за „Газпром“ не са американците, а втечненият газ, идващ от самата Русия и по-точно от Ямалския полуостров, където частната руска компания „Новатек“ заедно с френски и китайски партньори построи голям завод за втечняване на газ. В най-новия брой на корпоративното списание на „Газпром“ е публикувана гневна статия срещу проектите на „Новатек“ с призив към руските власти да оттеглят подкрепата си за тях.

Оттеглянето на компанията Allseas от „Северен поток-2“ разкри технологичната слабост на руския газов сектор. Оказа се, че Москва няма нужните специализирани морски съдове за полагане тръби в дълбоки води. Единственият кораб, който донякъде е подходящ за тази работа – „Академик Черски“, се намира на тихоокеанския бряг на Русия и е ангажиран в проекти на остров Сахалин. Пътуването му до Балтийско море ще отнеме месец и половина, ако мине през Суецкия канал. Освен това корабът се нуждае от допълнително преоборудване, за да поеме работата, изоставена от Allseas, и в крайна сметка ще може да полага тръбите с много по-бавен темп. Допълнителен проблем ще бъде получаването на разрешение от властите на Дания за работа в териториалните води край остров Борнхолм, а също и застраховката – никой международен застраховател не би се осмелил да пренебрегне американските санкции. Очертава се „Северен поток-2“ да остане незавършен до края на 2020 г.

В крайна сметка „Северен поток-2“ все някога ще бъде достроен, но с това проблемите пред него няма да приключат. Тепърва предстоят сложни преговори между „Газпром“, Германия и Европейската комисия как точно ще бъде прилагано енергийното законодателство на ЕС спрямо този газопровод. Преди няколко месеца Съдът на Европейския съюз забрани на „Газпром“ да използва повече от 50% от газопровода OPAL, който е основното сухопътно продължение на работещия от няколко години „Северен поток-1“. Същата заплаха виси и над EUGAL, който трябва отвежда газа от „Северен поток-2“ през Германия към Централна Европа. И накрая трябва да отчетем дългосрочния риск за руския газов износ – европейската енергетика върви към декарбонизация и след едно-две десетилетия газът също може да бъде обявен за нежелано гориво и да бъде обложен с такси за вредни емисии.

---------

Ръководителят на Американската търговска камара в Русия омаловажи санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток"

Санкциите на САЩ не могат да спрат строителството на "Северен поток 2" и "Турски поток", убеден е Алексис Родзянко, ръководителят на Ам...

Източник БГНЕС

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Министър председател в поза наакан примат - поведението на България по време на координацията на друг проект – „Южен поток“, онзи, който благодарение на България и Европейската комисия беше успешно погребан и заменен от този много турски поток.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  ей, икономисти, всичко се плаща в нац. валута, не в чужди!!!
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  браво на борисов и сръбският президент!супер!!! на краят газ в българия и сърбия!!!и сев. поток 2 работи!свършено е с бухалките
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Винаги сме получавали всичкия ни необходим газ по съществуващия Трансбалкански газопровод. И по него транзитирахме към Европа и получавахме и транзитни такси. Договорът ни беше до 2030 г. За да услужи на Русия и изцяло в наша вреда Борисов се отказа от това и хвърли милиарди за Турски поток, като се отказа и от дължимите ни се транзитни такси и обезщетения! Не заслужава браво
  : 10 !
 • Октомври 9 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Другарят Октомври Поздравява ВСИЧКИ АНТИСащ единици от Сан Диего до Владивосток. Бъдете СТОМАНА. Сащ са ПЛАНЕТАРЕН ПРЕСТЪПНИК И ТЕРОРИСТ НОМЕР 1. ВСИЧКО С МАРКА Сащ ВОНИ НА ЗЛОВОННИЕ И СМЪРТ.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Та да попитам, този Пламен спец по паспортите ли е, по пияниците ли е или е спец по пресъхнали язовири под вещото ръководство на Тумбестия Каракачанин !
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Каракачанина не е Тумбест, той е направо Квадратен !
  : 3 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Най-големият кошмар на американците е СП2! За да попречат, са готови да предизвикат и световна война?
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Сороснята е в траур. Сега ке си внасят американският втечнен, през задната тръбъ!!!
  : 7 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Що така се сещам за Рибентроп, Молотов, Оруел, не знам...
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  1939 г. Германия и СССР един отбор. Кошмар за Великобритания.2020 г. Германия и Русия един отбор .Кошмар за САЩ.История.
  : 4 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  време е европа и русия да се обединят за да се постигне баланс на силите в света... и не само на силите - също на технологии и ресурси
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Путин е велик, подпрял им е задницата на САЩ с тръбата въпреки санкциите!
  : 9 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Както Русия, така и САЩ са потенциални губещи в газовата война с Европа. Само преди дни в Средиземно море, край бреговете на Крит, гъците откриха огромно находище, съизмеримо с тези на Израел и Кипър. За по малко от 10 години Европа ще има доставки от тези находища, а руснаци и американци се борят като лешояди за последните останки до които могат да се доберат.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Явно скоро си излязъл от специалната болница.Време е да се прибираш.
  : 1 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Тези еврейски напъни са за 10 милиарда газ, докато казват че руснаците само за Европата изнасят 210 милиарда ?
  : 6 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Поредният неграмотен идиот - ГРОБар! Абе, тъпанар, Русия сама ще доизгради СП2! Шибайте краварите!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  И нa туй кaтo нe му кaзвaтe дивeрcикaция:кeф ти гaз прeз Укрaйнa, кeф ти гaз прeз Турция, кeф ти гaз прeз ceвeрeн пoтoк 1 и 2,нaпрaвo coрocoиднитe плъхoвe гaз Пикaят.
  : 7 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нямa дa e лoшo тoзи кoмeнтaр дa cтигнe и Бoйкo, чe тoй в пocлeднo врeмe cи нaмeри друг пoкрoвитeл в лицeтo нa Тръм и зaбрaви зa интeрecитe нa Eврoпa. Дa aмa ниe нa cмe нa Кaрибитe вce пaк. Дoбрe щe бъдe дa oтcтoявa прo eврoпeйcкитe интeрecи, a нe тeзи нa CAЩ. Нямa нуждa вceки дeн дa ce oтчитa в aмeрикaнcкoтo пocoлcтвo. Тaкa унижaвa ceбe cи кaтo мaриoнeткa и пo вaжнoтo - цeлия ни нaрoд. A ниe cмe б виж още ›› или гoрд нaрoд. И cигурнo вce oщe cмe, нo c тaкивa мeкoтeли зa упрaвници, ceгa cмe нa тoзи хaл. И дoкaтo тe ca нa влacт щe бъдeм oщe пoвeчe унижaвaни.
  : 10 !
Нагоре
Последно в Актуално