По плана "Юнкер" над 500 български фирми са получили кредитиране

3371
По плана "Юнкер" над 500 български фирми са получили кредитиране
Снимка: Getty Images/Guliver

През първата година от началото на инвестиционния план "Юнкер", България не е кандидатствала с нито един голям инфраструктурен проект за пряко финансиране.

Това потвърди зам.-изпълнителният директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции в Люксембург Илияна Цанова. По думите й, изключително важна е инициативата на частния сектор, тъй като планът „Юнкер“ не функционира на квотен принцип.

Все още няма финансиран български проект по плана "Юнкер"

По-малко от година от създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като плана "Юнкер“, все още нито еди...

Пред БНР Цанова допълни, че над 500 малки и средни фирми у нас вече са се възползвали от облекчени кредити благодарение на европейския план.

До момента, ресурсът за малки и средни предприятия, който Европейската инвестиционна банка очаква да се генерира, е близо половин процент от Брутния вътрешен продукт на България, каза още зам.-изпълнителният директор на Фонда за стратегически инвестиции.

Actualno.com припомня, че т. нар. План "Юнкер" е свързан със съсредоточаване на стратегически инвестиции в Европа. Според предварителните проучвания до края на 2017 г. трябва да се мобилизират минимум 315 милиарда евро за допълнителни и частни инвестиции в реалната икономика.

А иначе междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е получил вчера, 14.10.2016 г., писмо от председателя на Европейската комисия, с което Жан-Клод Юнкер го информира за резултатите от работата на Комисията за осигуряване на препитанието и за създаване на нормални условия за живот на бежанците в Турция. Тези дейности се финансират по Инструмента за бежанците в Турция, създаден с 2 млрд. евро от бюджетите на държавите членки и 1 млрд. евро от бюджета на ЕС.

ЕК одобри 200 млн. лв. за подпомагане на малкия и средния бизнес в България

Европейската комисия (ЕК) прие днес оперативна програма на стойност 102 млн. евро (около 200 млн. лв.) от Европейския фонд за регионалн...

Юнкер отбелязва, че в допълнение към предоставените от Комисията през пролетта 150 млн. евро по договори по линия на Инструмента за проекти в непосредствена подкрепа на здравеопазването, образованието, изхранването и защитата на бежанците, през лятото по договори за защита, здравеопазване и подготовка за по-студените месеци на годината са отпуснати още 74 млн. евро.

Председателят на ЕК информира българския премиер, че на 27 септември с турското правителство са подписани два договора в областта на образованието и здравеопазването. С осигуреното чрез тях безвъзмездно финансиране на обща стойност 600 млн. евро се създава възможност половин милион сирийски деца да ходят редовно на училище, на около 2 милиона души се осигурява достъп до първично здравеопазване чрез създаването на над 500 здравни пункта, а над 1 милион бежанци ще могат да посещават кабинети психично здраве и рехабилитация.

Ще бъдат предоставени и медицински услуги, свързанисъс семейното планиране и профилактиката на заразни болести. Ще се подпомогне наемането и обучението на здравни работници, отбелязва още БГНЕС.

„Еврокомисията ще продължи да разгръща по-нататъшни проекти по линия на Инструмента през идващите месеци. Към настоящия момент може обективно да се каже, че Инструментът е напълно в действие и помага на бежанците. Така Евросъюзът осъществява един от ключовите елементи в Споразумението между ЕС и Турция от март 2016 година“, посочва в писмото си до премиера Бойко Борисов председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Планът "Юнкер" ще се представи и пред Азия, България е извън него

Амбициозният план за стратегически инвестиции на настоящата Европейска комисия, познат като Плана “Юнкер”, ще бъде представ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com