По сигнал на Валентин Златев: КЗК проверява бензиностанциите на Марешки

4692
По сигнал на Валентин Златев: КЗК проверява бензиностанциите на Марешки
Снимка: БГНЕС

Седем компании, търгуващи с горива на територията на България, са подали сигнал срещу собственика на бензиностанции VM Petroleum заради "чист, класически дъмпинг". Това става ясно от съобщение на страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От вчера (7 декември) в КЗК е заведена преписка по жалба за нелоялна конкуренция. Инициатори са "Лукойл България", "Еко България", НИС Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България", а ответник "Трейднет Варна".

Прокуратурата погна Марешки за дъмпинг с цените на горивата

Прокуратурата разследва варненския бизнесмен и собственик на верига бензиностанции Веселин Марешки за дъмпинг. Информацията потвър...

Фирмата е собственост на Нина Марешка-Иванова, а управител е Веска Марешка - съответно сестрата и майката на Веселин Марешки. "Трейднет Варна" е собственик на бензиностанциите, които се прочуха с по-евтино гориво.

"Утре фирми от Българската петролна и газова асоциация ще внесем жалба в КЗК, защото по информацията, с която разполагаме, двете фирми на Веселин Марешки, които се занимават с горива, са на загуба - едната с 1,8 млн. лв., а другата - с 13,3 млн. лв. Това е чист, класически дъмпинг. Аз ще очаквам този път КЗК да се произнесе и да каже така ли е, или не е така", даде заявка в края на ноември генералният директор на "Лукойл" Валентин Златев.

Златев заяви още, че поддържа думите, че над Веселин Марешки има разпънат политически чадър. На въпрос от кого е разпънат той отговори, че "звездата на Веселин Марешки изгрява много странно 2011-2012 г. при финансовия министър Симеон Дянков".

Жалба в КЗК бе завел и Марешки. Тя бе за монопол от страна на "Лукойл", но КЗК отхвърли жалбата.

Ревизоро посочи с прякори големите играчи в полулегалния бизнес с горива

"Петима са големите играчи в полулегалния бизнес с горива. Те имат разрешение, а покрай тях се занимават с друго. Всяка прилика с дейс...

"Петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" има господстващо положение на пазара на производство и внос на бензин и дизелово гориво в България, но не злоупотребява с него. Единственият клиент на рафинерията в страната е "Лукойл България", която пък не е монополист в бранша, като дори среща конкурентен натиск от другите вносители на горива, някои от които са клиенти на дружеството", гласи решението на антимонополния орган.

Справка на Actualno.com в статистическия сайт fuelo.net показа, че през днешния ден цените на VM Petroleum за литър бензин и литър дизел са по 1,89 лв., докато на всички останали вериги са поне над 2,01 лв. Тези на "Лукойл" са 2,13 лв. за литър А95 и 2,15 лв. за литър дизел, като през цялата настояща седмица няма промяна нито в цените на "Лукойл", нито в тези на VM Petroleum, а като цяло средните цени също не се променят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com