Подписаха допълнително споразумение за търсене на нефт и газ в „Хан Аспарух“

6835
Подписаха допълнително споразумение за търсене на нефт и газ в „Хан Аспарух“

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В. - Нидерландия, „ОМВ Офшор България“ ГмбХ - Австрия и „Репсол България“ Б.В. – Нидерландия подписаха допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок Хан Аспарух, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Със споразумението се урежда продължаването срока на договора. Припомняме, че с решение на Министерския съвет от 18-ти април тази година срокът на разрешението за търсене и проучване в блок Хан Аспарух се удължава със 135 дни.

Държавата даде на "Тотал" още 4 месеца за сондажи за нефт и газ в Черно море

Със 135 дни се удължава срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“, реши правителс...

„Един от основните приоритети на настоящето правителство в енергийния отрасъл е търсенето и проучването на местните енергийни ресурси, тъй като разработването на местният добив ще гарантира конкурентни предимства за страната ни“, каза министър Петкова по време на срещата. Тя увери, че комуникацията и съвместната работа между Министерството на енергетиката и Тотал ще продължат и в рамките на сегашния мандат. По думите на управителя на Тотал Ксавие Фожрас в момента продължава обработката на сеизмичните данни от проучванията в площта. Предвижда се през есента на тази година компанията да извърши и втори сондаж в блок Хан Аспарух.

Фожрас запозна министър Петкова с Алманаха на черноморското крайбрежие, разработен от Тотал, ОМВ и Репсол в партньорство с Института по океанология към Българската академия на науките.

Actualno.com припомня, че преди време от отчета за третото тримесечие на 2016 г. на Френската компания Total, с която България подписа договор за проучване на "Блок 1-21 Хан Аспарух", стана ясно, че е намерен нефт

Още през декември 2016 г. Теменужка Петкова отговори на въпрос на депутата от "Атака" Магдалена Ташева, за възможностите за втори сондаж в блок "Хан Аспарух" така: "Очакваме детайлна информация в края на този месец. Предстои и да бъде изготвена пълна оценка, за да стане ясно каква е перспективата за втори сондаж".

Петкова за намерения нефт в "Хан Аспарух": Очакваме детайлна информация след месец

Очакваме детайлна информация в края на този месец. Предстои и да бъде изготвена пълна оценка, за да стане ясно каква е перспективата за...

“Тотал Е&П България”, в която Total държи 40%, а австрийската OMV и испанската Repsol – по 30 на сто, получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и газ през август 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика