Правителството възобнови търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене"

2518
Правителството възобнови търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене".

Изграждането трябва да е съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип. Да няма задължително изкупуване на енергия. Няма да има и преференциални цени за нея.

Партията на Зелените в ЕП подкрепя Светослав Малинов срещу рестарта на АЕЦ "Белене"

Евродепутатът от групата на Европейската народна партия Светослав Малинов е получил категоричната подкрепа на колегите си от Партията н...

Действията са възложени на енергийния министър. Той има срок до края на октомври да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор.

Очаква се енергийният министър да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, се посочва в съобщението на правителствения пресцентър.

Днешният акт на правителството е изготвен във връзка с взетото на 07.06.2018 г. от Народното събрание на Република България решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество, допълват от пресцентъра.

Припомняме, че в началото на месеца вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е оптимист за реализирането на проекта за АЕЦ "Белене", защото четвърта частна компания е заявила интерес към строителството на централата. Досега е известно за интерес от Китайската държавна ядрена корпорация, френската "Арева" и руската "Росатом". Дончев не съобщи коя е четвъртата фирма.

Румен Петков: Всички, които говориха срещу "Южен поток”, работиха да купуваме руски газ от Турция

"Всички, които говориха срещу "Южен поток” работиха, за да купуваме руски газ от Турция и това е национално предателство. "Ние от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com