Председателят на КЕВР обеща да направи всичко възможно да няма по-скъп ток

6089
Председателят на КЕВР обеща да направи всичко възможно да няма по-скъп ток
Снимка: БГНЕС

Ще направим всичко възможно да няма поскъпване на тока за битовите потребители. Това обеща в сутрешния блок на Нова телевизия новият председател на КЕВР Иван Иванов.

Има хора, които считат, че това е популизъм заради изборите – други са причините да се търси такова решение. Първо, преди седем месеца цената на тока скочи с 10% и не е нормално толкова скоро пак да има такова нещо. Второ, ние сме на второ място по семейства в категорията „енергийна бедност” в ЕС – т.е. сметки за ток (бел ред. - по данни на Световната банка), които се покриват с над 10% от семейния бюджет. Искаме да станем абсолютни шампиони ли, риторично постави въпроса новият председател на КЕВР. На трето място не мисля, че поскъпването на тока не решава трайните проблеми на сектора, обясни Иванов.

Енергийното министерство: ЕК искаше повече данни за американските централи

В Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия е образувано производство относно предполагаема държавна помощ под формата на...

Председателят на КЕВР призна, че всички ЕРП-та искат поскъпване на тока – EVN желае 8,5% по-висока цена, за другите Иванов не посочи точни цифри. Той добави, че НЕК и ЕСО не са искали поскъпване, но не стана ясно какво е мнението на производителите. Ще говорим и ще направим всичко възможно да няма повишение, посочи председателят на КЕВР и поиска „всеки да направи крачка за стабилизиране на енергетиката”. Ще видим резултата на 30-ти юни, каза Иванов. Той напомни, че това не зависи само от него, защото ще има още промени в Закона за енергетиката, но от страна на КЕВР щяло да се направи всичко възможно. НЕК дължи пари на ЕРП-тата, но и те дължат на НЕК – има взаимни прихващания, добави председателят на КЕВР.

По думите на Иванов през 2016 година енергетиката ни трябва да мине към либерализан пазар. Либерализацията ще има положителен ефект, защото в цял свят конкуренцията дава качество и по-ниска цена, подчерта той. И обеща, че регулаторът ще бди да няма картелна договорка за цената на тока. А либерализацията ще позволи да няма „закрепостяване” на потребители към енергийни компании.

По отношение на договорите с американските централи – „AES Гълъбово Марица Изток 1” и „КонтурГлобал Марица Изток 3” Иванов заяви, че се надява от 1 юли да влязат в сила новите цени, за които се подписа принципно споразумение през миналата седмица. Информацията на Actualno.com обаче е, че ще трябва и съгласие на банките-кредитори на американските централи, за да има окончателно споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com