През 2016 г. инвестициите у нас са под нивото от 1996 г.

1870
През 2016 г. инвестициите у нас са под нивото от 1996 г.
Снимка: БГНЕС

Липсата на инвестиции е предизвикателство за страната ни.

Нивото на съвкупните инвестиции в държавата към Брутния вътрешен продукт (БВП) е под нивото от 1996 г. Първото тримесечие за 2016 г., по предварителни данни на НСИ, то е паднало около 15%-16% от БВП, което е историческо ниско ниво.

МФ приема освобождаването от ДДС на даренията за храни

Финансовото министерство благослови две нови данъчни облекчения в рамките на седмица, които да бъдат въведени с пакета промени в данъчн...

Това каза на пресконференция Любомир Дацов, член на Фискалния съвет.

„Оценяваме благоприятно данъчната структура на растежа и заетостта в България, но в същото време смятаме, че не са достатъчно усилията от гледна точка на подобряване тежестта върху малкия и средния бизнес. България продължава да е сред първите места в ЕС за тежест върху малки и средния бизнес, заради самите процедури и свързаните с това разходи”, каза Дацов.

Той коментира, че може би най-същественото предизвикателството от гледна точка на макроикономиката, според Фискалния съвет, е по-ниският растеж на потенциала на труда във всяко едно измерение. Дацов уточни, че от 21.3% общи инвестиции в икономиката около 7% са на бюджета, тоест частните инвестиции са изместени от публичните.

През 2017-2018 Съветът очаква повече приходи от осигуровки. Според данните на финансистите държавата би могла да събере още 0,3-0,4% от БВП под формата на данъци. Изчисленията показват, че допълнително биха могли да се съберат още около 400 милиона лева.

Икономиката расте с 2.1% тази година, прогнозират от Финансовото министерство

През 2016 г. се очаква растежът на българската икономика да се забави до 2,1% при 3% за миналата. Това ще бъде резултат от по-умерено н...

Любомир Дацов изказа личното си мнение, относно Brexit, необвързващо Съвета. Повечето правителства се оказаха неподготвени и лично аз не виждам ясен план какво ще се прави в тази ситуация. От тук нататък всичко останало за ускорено влизане е спекулация. Дали ще влезем ускорено или не, никой не може да каже.

Той обясни, че винаги е подкрепял позицията, че никога не е късно България да влезе в еврозоната и, колкото по-бързо, толкова по-добре.

Actualno.com припомня, че Фискалният съвет е структура, чиято цел е да бъде независим орган, който да следи как се изпълнява бюджетът. От друга страна - Съветът е коректив на Финансовото министерство. Структурата се състои от петчленен състав, който се избира за срок от шест години от Парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика