Процедурата за концесията на Летище София ще бъде възобновена

1106
Процедурата за концесията на Летище София ще бъде възобновена
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина за подновяване на процедурата за концесия на Летище София.

От съобщение на институцията става ясно, че тя е отхвърлила жалбата на саудитско-кувейтският консорциум МАК/АДМАК, който изгради новата писта на летището и сега води дела за над 40 млн. долара компенсации от държавата.

Служители на летище София и синдикати протестираха срещу концесията на аерогарата

Синдикалисти и служители на летище София протестираха срещу плановете за концесия на аерогарата. Те направиха символична обиколка пред...

Преди няколко седмици кувейтците поискаха концесията да бъде временно спряна, тъй като се опасяват, че няма да получат парите си.

Спорът беше за забавяне на строителството с повече от година по вина на летището. След това в Софийския градски съд беше образувано производство по екзекватура (допускане за изпълнение на решението на арбитража), което "Летище София" изгуби на две инстанции. Жалбата на МАК/АДМАК срещу процедурата за концесия беше подадена с цел събиране на вземанията от аеропорта, които към 30 юни 2016 г. са 60,5 млн. лв. без лихвите.

От КЗК обаче са категорични, че едно спиране на концесията ще накърни обществения интерес и ще нанесе повече вреди, отколкото ползи и за двете страни, а бързото отдаване на летището е предпоставка за развитието на достъпна и висококачествена инфраструктура.

Решението за концесия беше обнародвано на 2 юни тази година. Правителството иска на даде софийското летище на концесия за 35 години. Бъдещият концесионер трябва да заплати минимално еднократно концесионно плащане, в размер не по-малък от 550 000 000 лева без ДДС.

Спряна е процедурата за концесия на летище София

Процедурата за концесия на летище София е спряна. От Министерството на транспорта уточняват, че причина за това е подадена жалба в Коми...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com