Спряна е процедурата за концесия на летище София

1664
Спряна е процедурата за концесия на летище София
Снимка: БГНЕС

Процедурата за концесия на летище София е спряна. От Министерството на транспорта уточняват, че причина за това е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията. 

Както стана ясно преди дни, жалбата е от саудитско-кувейтското обединение МАК/АДМАК, изградило новата писта на летището. Дружеството води съдебен спор с "Летище София" за неплатени суми по неустойки, припомня БНР.

Граждани към властите: Не оправдавайте концесията на Летище София с БДЖ

Отдаването на Летище София на концесия ще направи аеропорта неконкурентоспособен, а прозрачността на процедурата е под съмнение. Това...

Решението за концесия беше обнародвано на 2 юни тази година.

Правителството иска на даде софийското летище на концесия за 35 години. Бъдещият концесионер трябва да заплати минимално еднократно концесионно плащане, в размер не по-малък от 550 000 000 лева без ДДС.

Кувейтско-саудитският консорциум е в спор с летището за 42 млн. долара за забавеното строителство на нова писта в годините 2003 - 2006 г. Все още няма крайно съдебно решение по спора. В документацията за концесионирането на летището изрично е посочено, че бъдещият му частен оператор няма да има каквито и да било задължения за участие в това арбитражно дело, нито да трябва да плаща някакви присъдени на МАК/АДМАК суми.

В началото на юни Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията откри процедура за предоставяне на концесия на столичното летище. Минималните изисквания към участниците са да имат опит като летищен оператор на поне едно международно летище с пътникопоток, надхвърлящ 6 милиона пътници годишно; да разполагат с необходимото техническо оборудване, както и с квалифициран технически персонал; да имат опит при изграждането на летищна инфраструктура; както и да дадат надеждни гаранции за осигуряване на финансирането.

Правителството одобри проект на нов Закон за концесиите

На днешното си заседание правителството одобри проект на нов Закон за концесиите (ЗК). Проектът урежда основните принципи и правила, с...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София