Продължават разговорите с Иран за продажбата на реактора за АЕЦ "Белене"

1667
Продължават разговорите с Иран за продажбата на реактора за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Пред България стоят три варианта след решението на арбитража за спрения проект "АЕЦ "Белене" - единият е да изградим атомната електроцентрала при наличие на инвеститор, различен от държавата, вторият вариант е да продадем оборудването, третият, който автоматично отпада, е да не правим нищо с оборудването, тоест да го сложим в музей. Това заяви след завръщането си от Иран вицепремиетрът Томислав Дончев.

Той и министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещнаха тази сутрин с вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на Ислямска република Иран Али Акбар Салехи.

Борисов: Дадено е съгласие да се работи за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене”

"Факт е, че на всички нива се даде съгласие да се работи по проекта за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене&rdq...

България и Иран ще обменят опит в сферата на ядрената енергетика

В разговора са обсъдени всички възможности за сътрудничество в областта на ядрената безопасност и всички теми, по които двете страни могат да си сътрудничат, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

"Обект на разговора беше и обсъждане не решението на Арбитража в Женева. Запознахме ги с решението на Арбитража за АЕЦ "Белене". От тяхна страна е налице интерес", каза Петкова и допълни, че разговорите ще продължат.

Ще бъдат информирани и партньорите в лицето на Атомстройкеспорт. Една от опциите за решение по казуса е България и руската компания съвместно да търсят възможност за продажба на оборудването на трета страна, напомни Петкова.

Иран има готовност да доставя природен газ за България (ВИДЕО)

Иранската страна проявява сериозен интерес към проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, както и към този за терминала з...

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че следващата стъпка е още една среща с иранските партньори - където и когато е удобно колкото е възможно по-скоро. "Разговорите ще продължат. Към момента е нелепо да обсъждаме каквито и да било детайли, свързани с цена, възможност, вероятност и така нататък", каза Дончев.

"След решението на Арбитража ние имаме няколко възможности за реакция или няколко варианта - единият е да изградим електроцентралата вероятно на база инвеститор, различен от държавата; продаваме оборудването или не правим нищо с него", каза Дончев. Единствената невъзможна версия е третата, категоричен бе той. Коя от другите две опции ще бъде реализирана зависи от условията и възможностите и е въпрос на икономически анализ и аргументи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика