Прокуратурата вече е поискала всички документи по производството срещу квесторите на КТБ

6471
Прокуратурата вече е поискала всички документи по производството срещу квесторите на КТБ
Снимка: БГНЕС

Изискали сме всички указания, които са били давани на квесторите от БНБ. Това каза пред журналисти преди заседанието на ВСС главният прокурор на Сотир Цацаров, предаде Агенция "Фокус".

Цацаров обясни, че на този етап, освен информацията, която се изисква и е изискана от синдици и информацията от ФГВ, от БНБ са изискани всички указания, които и от централната банка, както и всички отговорни длъжности в нея, са давани на квесторите - както общи указания, така и такива, които са давани по конкретни въпроси.

До 30 май става ясна фирмата, която ще прави международния одит на КТБ

Назначаването на международна фирма, която да извърши одит на КТБ, ще се случи до 30 май. Това стана ясно от изказване на премиера Бойк...

"Ние разполагаме с не малка част от тях, но в момента сме ги изискали всичките, за да сме сигурни, че това, което ни е дадено е това, което е дадено като указания на квесторите. Освен това са ни известни и указанията, които са ни дадени по отношение на влоговете и за това - кои, според становището на длъжностни лица от банката би следвало да се третират като преференциални и кои не", обясни главният прокурор.

Цацаров обясни какви са стъпките на разследване. "Първо се разследват депозити с преференциални лихви, които са стигали до 9,8%. Мисля, че нито вашите нито моите лихви са такива", коментира главният прокурор. Той обясни, че е важен отговорът на въпроса за кои от всички тези преференциални договори е упражнено правото да бъдат развалени. По думите му, трябва да се отговори на въпроса и дали от всички договори, за които е извършено такова разваляне, има такива, които са преценени от квесторите, че са превърнати от преференциални в нормални влогове, които следва да бъдат гарантирани. Той допълни, че трябва да се изясни още дали тези договори са подадени към ФГВ и дали фондът е изплатил обезщетенията.

"На този етап, след като Софийска градска прокуратура е образувала до съдебно производство, очевидно е преценено, че основания за отговорност има, а всичко друго е въпрос на разследване", коментира Цацаров. "Присъди на тротоара не се дават. Искате от мене да предреша с отговорите си цялото производство, включително и до присъда", допълни още главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика