Работещите пенсионери се увеличават

4327
Работещите пенсионери се увеличават
Снимка: iStock/Guliver

Пенсионерите, които продължават да работят и след пенсия, се увеличават. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

В края на март тази година над 69 000 българи над 65 години продължават да се трудят. За сравнение през миналата година броят им е бил 62 500, а през 2015 г. - 58 400 българи от третата възраст са продължили да работят.

Борисов като Сталин!

Да ни прощава премиерът Борисов, но в някои отношения е досущ като някогашния Бащица на СССР Йосиф Сталин! Сталин казваше "Няма човек -...

„В последната година забелязваме сериозен ръст на работодателите, които предпочитат да наемат хора над 65 г. Причината се крие не само в това, че са опитни, но и защото тези хора са по-склонни да работят за по-ниски заплати“, обясни пред в. "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева. Според нея, възрастните, които продължават трудовия си живот, обикновено са счетоводители, касиери, преподаватели и бавачки.

Данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че всеки месец на 1000 пенсионери търсят работа чрез бюрото по труда. "Повечето от тях са специалисти, които са преценили, че могат да продължат да се трудят", обясниха от АЗ.

Според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след пенсия, трудещите се могат да увеличат размера на пенсията си. От тази година хората могат да искат само веднъж в годината преизчисление на пенсията си, а не както досега по няколко пъти в годината.

От началото на юни от Националния осигурителен институт изпращат писма до всички трудещите се, на които им предстои да навършат пенсионна възраст през 2018 г. От НОИ трябва да напомнят на гражданите, че им остават 6 месеца до навършване на години за излизане в заслужена почивка. "Целта на уведомяването е да бъде осигурено достатъчно време на хората да се погрижат за набавяне и оформяне на всички необходими документи във връзка с излизането им в пенсия", обясниха от НОИ. Писма ще получават всички, които отговарят на изискването за пенсионна възраст, независимо дали имат нужния осигурителен стаж за прекъсване на работа.

Най-търсените професии в България в момента - специализирани

Кои са най-търсените професии в България според моментна справка на Агенцията по заетостта? Това са санитари, болногледачи, детегледачи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com