Работещите в чужбина българи все още "вкарват" в България много пари

6239
Работещите в чужбина българи все още "вкарват" в България много пари
Снимка: iStock/Guliver

Както вече е ставало ясно, все още най-големите чуждестранни инвестиции в България са парите от емигрантите ни. Става въпрос за около 100 млн. евро на месец, а само за периода януари-април в българската икономика, но предимно в потребителската част, са влезли 400 млн. евро емигрантски пари, което значи по около 3,5 млн. евро на ден, сочат данните на БНБ, цитирани от Investor.bg.

В случая обаче говорим само за парите, минали по банков път и то преводите за над 2500 евро. Със сигурност това прави сумите, вкарвани от българските емигранти обратно в страната, много по-големи, коментира в. "Сега".

Борисов пак се хвали как спирането на контрабандата на тютюна вдига доходите

Толкова много искания има за увеличаване на доходи и заплати, че всеки лев ни е важен да влезе в бюджета. Това заяви премиерът Бойко Бо...

По официални данни от последните години най-много пари пристигат от САЩ, Испания, Италия и Гърция. Именно в тези държави има най-много българи, изкарващи препитанието си. Най-често емигрантите пращат спестени средства на свои близки в родината, за да им помогнат за плащане на битови смети, на кредити, за покриване на разноски за лечение и за учение. Част от сумите, идващи от чужбина, влизат в имотни сделки - за покупка на апартамент, къща, вила. Друга част се насочват към покупката на автомобил.

Най-рядко емигрантите ползват припечеленото зад граница, за да започнат някакъв бизнес у дома - сами, с роднини или с приятели. В годините на високите лихви доста суми влизаха на депозит в български банки, но сега при проценти, клонящи към нулата, тази опция не е особено привлекателна.

Българските емигранти са превели на своите близки в България 2,4 млрд. долара през 2018 г., твърди доклад на Световната банка (СБ) за миграцията и развитието. Тази сума се базира на официалните данни на БНБ, но се опитва да направи оценка за действителните трансфери, отчитайки и неофициалните канали на придвижване на парите.

Въпреки че сумата изглежда внушителна (3.8% от брутния вътрешен продукт на страната), България не е толкова зависима от тези "инвестиции", колкото са например Албания, Сърбия, Армения, Грузия, които получават от своите работещи зад граница граждани прилив на капитал, равен на 9-12% от БВП. Но картината у нас изглежда различна, ако се сравняваме с Румъния, Литва, Естония, където емигрантските пари са от порядъка на 1,8 и 2,6%.

Пример от българската икономика - захарта, която нагарча

На 11 юни, 2019 година в Русенски окръжен съд се проведе първото събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност за "Захар ...

Според доклад на правителството, представен миналата година, стотици хиляди наши сънародници се трудят в други държави, докато българската икономика "плаче" за работна ръка (само в рамките на ЕС са над 700 000). В документа се съдържа стряскащ извод за загубите, които България търпи от това, че цяла армия от умни, знаещи и работливи хора са заминали зад граница. Пропуснатите ползи за българската икономика заради огромния износ на работна ръка се изчисляват на над 4 млрд. лв. годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика