Регистрация на фирма за онлайн търговия

28104
Регистрация на фирма за онлайн търговия
Снимка: https://profirms.bg/

Онлайн търговията е все по-разпространена форма на стокообмен. За да задоволят ежедневните си потребности, голяма част от хората просто използват помощта на лаптоп или смартфон и стоката пристига до вратата им, без да се налага да обикалят града или да чакат на опашка. В условията на извънредно положение, все повече хора избират да купуват стоки онлайн, като с това свеждат до минимум контактите и риска от заразяване. Само за последните пет години анализ на Евростат показва, че делът на онлайн купувачите у нас е нараснал двойно.

Именно търсенето на онлайн стоки и услуги е причина за нарастването на фирмите, предлагащи покупко-продажба изцяло по интернет. Ако и вие сте сред огромния дял от хора, които проявяват интерес към онлайн търговията и по-точно към създаването на магазин в дигиталното пространство, или пък искате да разширите обхвата на своя физически магазин и във виртуалното пространство, то тук се крият отговорите на всичките ви въпроси. Започнете своя бизнес изцяло в унисон със законовите разпоредби и поставете сигурни основи на вашето начинание.  

Защо да регистрирате фирма?

Съгласно чл. 1 на Търговския закон, всяко лице, което упражнява търговска дейност по занятие, притежава търговско качество дори и да не се е регистрирало като едноличен търговец в Търговския регистър. В този смисъл - ако извършвате търговия (продажба на нови стоки в големи количества с гаранция) в чужди платформи в интернет (Facebook, OLX) трябва да пристъпите към регистрация на фирма, която да представлява ЮЛ, извършващо онлайн търговията. Ако се опитате да избегнете рамките, които законът поставя, последиците могат да бъдат доста неблагоприятни за вас. Вие ще бъдете санкционирани за неизпълнение на задължението за регистрация, за целите на данъчното законодателство ще се смятате за търговец, което предполага по-големи удръжки от вашия доход, както и неограничена отговорност за възникналите задължения с цялото имущество, с което разполагате. Затова:

- За да сте сигурни, че дейността на вашия онлайн магазин няма да стигне до този сценарий, предприемете нужните действия за регистрация на нова фирма, с което ще намалите възможностите за санкция от страна на държавата и ще си осигурите по-приятно данъчно третиране;

- Нещо повече, Търговският регистър дава свободен достъп на всекиго за проверка на правноиндивидуализиращи белези на вписаните в него търговци. Регистрацията на нова фирма за вашия онлайн магазин ще изгради доверие и сигурност и у вашите потенциални потребители.

Регистрация на нова фирма - повече въпроси, отколкото отговори

- Пред всеки новобранец в сферата възниква въпросът: “Как се регистрира фирма? И то онлайн!”. Смело можем да кажем, че процедурата е сходна като при “офлайн” магазините, но има своите специфики, които трябва добре да познавате, за да сте сигурни, че всичко е съобразено с нормативните изисквания;

Срокът за регистрация на фирма в търговския регистър е нормативно определен в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и е едва 7 дни от настъпване на обстоятелството, което обуславя появата на търговско качество.

На пръв поглед лесни, тези въпроси могат да ви накарат да загубите много нерви, време и средства поради липса на опит.  За да не се случи това, ние ви съветваме да се доверите на професионалисти, които имат богат опит в сферата и се радват на богати теоретични познания, които ще допринесат за безпроблемното осъществяване на процедурата и летящ старт на вашето начинание. В рамките само на няколко дни и без грам усилия вие ще се сдобиете с изцяло нова фирма.

С регистрацията на вашата нова фирма са осъществени само законовите предпоставки за стартиране на работата. И тук логичният въпрос е:

Кога една фирма започва дейност?”

Това се случва с получаването на първия приход от осъществена продажба или направен разход във връзка с вашето занятие. Екипът на правно-счетоводното дружество ще се погрижи всичко това да се случи изцяло легално и законно. При нужда от ваша страна, правните и счетоводни експерти могат да продължат да се грижат за вашата дейност и за в бъдеще.

Регистрация на онлайн магазин в НАП (Национална агенция по приходите)

Вашите задължения не се изчерпват с откриването на фирма за онлайн (електронна) търговия. Ако вашият онлайн магазин позволява използването на платежни средства като EasyPay, PayPal и др., то той неизменно ви задължава да извършите не само регистрация на фирма в Търговския регистър, а и регистрация в НАП по силата на Наредба Н-18, където информацията се съхранява в специализиран Регистър на онлайн търговците.

Освободени от регистрация на онлайн магазин в НАП са само онези търговци, които приемат плащания единствено по банков път или чрез пощенски паричен превод и не реализират продажбите си с касов апарат, съответно нямат задължение да издават касов бон. Това сравнително стеснява кръга на търговците, към които Наредба Н-18 няма отношение. За тази цел правно-счетоводно дружество Profirms предлага на своите клиенти възможност за извършване на тази услуга бързо и безпроблемно.

Откриването на фирма за електронна  търговия е отговорна задача, която до голяма степен предопределя по-нататъшното развитие на вашата дейност. Не се колебайте да се обърнете към хора, които ще се превърнат в приятели на вас и вашия бизнес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика