Румен Радев поиска строг контрол и наказание за виновните за безконтролното горене на отпадъци

2776
Румен Радев поиска строг контрол и наказание за виновните за безконтролното горене на отпадъци
Снимка: БГНЕС

Относно енергетиката България е изправена пред огромен проблем, който изисква екстремно решение. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос от аудиторията в Лесотехническия университет, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Аз настоявам от години да има Национална енергийна стратегия с близък хоризонт 2030 г. и далечен - 2050 г. Такава все още няма. И за това има провали и кризи в енергетиката. Да си представим какво ще се случи, ако закрием въглищните централи, които са базова мощност. Дават 40%, зимно време до 60% енергия от страната. От къде ще компенсиране, говоря от базова мощност", подчерта той.

И в Батак недоволстват от италиански боклук

Темата "италиански боклук" стигна и до Батак. Причината – депониране на отпадъци от Италия в бившия военен завод в града. Според...

"Ние категорично трябва да вземем решение. То е в обхвата на българското правителство. Зелената сделка все повече ще ми притиска да закриване въглищните централи. Това е факт. Дали ще ги пренастройваме да минат на природен газ, трябва да го реши правителството. Това е въпрос на сериозни анализи. Ако не го направим, докога ще издържим? Защо досега ние не се включихме в програмите за капацитет", подчерта пред студентите днес президентът Румен Радев.

"Трябваше отдавна да сме се включили в програмите за въглищни държави в преход. Не сме. Други държави ползват сериозна помощ. Най-важното е, че трябваше да сме се включили в Европейски програми за научни изследвания и практикоприложни разработки в областта на зелената енергия. За да можем да развиваме наука", каза той и добави: "Няма за кога да чакаме. Аз очаквам много по-енергични действия от правителството".

Изказването на президента Радев идва ден след като Кирил Домусчиев призова да се разследва енергийната мафия в България, а след това заговори за финансирането на въглищните централи. Пак във вторник Христо Ковачки беше категоричен, че въглищата ще изчезнат от енергийния пазар в Европа и че трябва да се мине към по-екологичен вариант – природен газ и алтернативни горива, като биомаса и RDF. Същевременно бизнесменът беше категоричен и, че ако искаме да имаме ток, трябва да опазим ТЕЦ "Марица изток 2" на всяка цена. Ковачки отрече и да има отношение към бизнеса с горене на отпадъци, като определи за "легенди" твърденията, че много се печели от тази дейност. Не стихва и скандалът с италианския боклук у нас.

"Кой е отговорен за това, че безогледно се внасят отпадъци без никакъв контрол?", попита Румен Радев.

Зам.-министър пуснал тонове италиански боклук у нас

Зам.-министър на околната среда и водите е разписал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия у нас. Това съоб...

„Трябва да има контрол върху боклуците, които се внасят за горене. Водихме ги под RDF, обаче се оказа, че не този за който сме си мислили. Горят се вредни отпадъци. Безогледно се внасят без никакъв контрол. От там трябва да започнем. Кой е отговорен за това, защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори, кой е имаш интерес. Заради забогатяване то на една шепа бизнесмени, страдат всички останали българи. Това е абсолютно недопустимо. Това е пробив в начина на управление на държавата. Това е политическия аспект", подчерта Радев.

"Ние трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкараме отвън. В никакъв случай. Ако ги горим, трябва да има всички необходими филтри и инсталации така, че да бъде безвредно", каза още той и поиска по -строг контрол при изгарянето на отпадъци.

Според държавния глава това, което се случва в ТЕЦ "Бобов дол", очевидно вреди на здравето на хората.

 

Откриха склад с италиански боклук и в Лом

Склад с тонер касети от Италия откри полицията в Лом. Помещението се намира в складовата база на крайдунавския град и от две години е ...

"Всяка една индустрия, всяко едно производство трябва първо да отговаря на едно основно изискване – да бъде в интерес на хората и да не вреди на здравето им. Това, което става в ТЕЦ „Бобов дол”, очевидно вреди на хората. Горят се вредни отпадъци. Безогледно са внасяни боклуци без никакъв контрол. От там трябва да започнем. Кой е отговорен за това нещо? Защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори.Трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкарваме отвън. В никакъв случай ”, каза Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика