Сачева: Карантинният отпуск ще струва 250 млн. лв., обмисляме го

3299
Сачева: Карантинният отпуск ще струва 250 млн. лв., обмисляме го
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Карантинният отпуск при 300 000 деца, това са около 250 млн. лв. Много сериозно перо в бюджета. Трябват преценки и разчети какво трябва да бъде направено. Нямаме решение за него, но сме с ясно съзнание, че родителите трябва да бъдат подкрепени. Това каза пред БНТ социалният министър Деница Сачева по повод икономическите мерки, приети и обсъдени на тристранния съвет на 11 май.

Тристранката договори издаване на ваучери за туризъм у нас

Факт е, че родителите би следвало да получат компенсация особено за работещи родители и тези в неплатен отпуск, които си гледат децата. Ние признаваме още 30 дни за осигурителен и трудов стаж. Това са промени, които днес ще се гледат от депутатите на второ четене в пленарна зала, каза още тя.

Сачева смята, че следващите икономически мерки трябва да са за децата, и то за децата до 14 годишна възраст. Те ще бъдат в партньорство с общините и образователната система, обясни министърът и добави: "Социални и икономически мерки ще се предлагат непрекъснато, вероятно до края на годината. Последиците от коронавируса ще бъдат преодолявани още дълго."

Всички социални плащания за най-уязвимите - хора с увреждания, пенсионери и социално слаби,  са на лице и са гарантирани. За икономически активните – мерките, които сме предложили не са разгърнати в пълен мащаб. Например за момента 3000 души ще се възползват от еднократната помощ от 375 лв, но тя продължава да действа още месец, обясни Сачева.

Ресторантьорският и хотелиерският бранш настояват за ДДС от 5% и искат Борисов да ги чуе

Икономически активните искат работа, не компенсация, каза министърът.

Мярката 60/40 ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. В момента имаме 172 000 работни места, които ще бъдат запазени. Съгласете се, че не е логично всеки ден да нарастват с почти 1000 заявленията от работодатели и да твърдим, че тя не работи. Да, тя не е универсална, но възпира регистрацията на нови безработни. Така министърът отговори на възраженията на бизнеса, че схемата не се приема от работодателите, защото само под 1% от тях до момента са кандидатствали по нея. "Средствата по мярката се изплащат поетапно и последните плащания ще са на 30 юли. Нека не бързаме с изчисленията, те са малко манипулативни".

Предложението на АИКБ да се променят процентите, поемани от държавата, Сачева коментира така: "А какво ще поеме работодателя? Нищо. И според вас това справедливо ли е? 60/0 съществува и в момента, но работодателят не може да запази работника си и той ще го напусне."

Синдикатите поискаха 80 /20 в туризма особено. "И в момента дискутираме възможността мярката да търпи промени и подобрения. Вероятно тя ще продължи да действа и след 30 юни, но е рано да кажем в какви сектори и в какви пропорции. Но мярката е добра и работи.", категорична беше министър Сачева.

"Трябва да направим така, че да мислим не само как ще направим разходи, а и как да направим приходи, за да гарантираме социалните плащания в бъдеще. Пак казвам предстоят промени и за определени сектори, приносът на работодателят със сигурност може да бъде намален.", подчерта тя.

Сред промените са обезщетенията за безработица, за които настояват от синдикатите: "Правят се изчисления, няма окончателно предложение, но обезщетенията за безработни ще се променят със сигурност, в момента анализираме възможностите."

АИКБ: Хронология и мащаб на провала с мярката 60/40 (38/62)

"Мярката „60/40“, която всъщност е „38/62” с всеки изминал ден доказва, че е неработеща и не отговаря на реални...

Министърът каза, че вече има и сигнали за за злоупотреба с обезщетения за безработица - но са единични случаи. Единият тип е за неизплатени обезщетения в пълен размер. Другият тип е – малък брой хора, които пътуваха с декларации за работа, а са без трудов договор или са регистрирани в бюрото по труда. Те са хванати от КПП-тата, които вече не функционират, но проверките по събраните от тях декларации продължават.

Новорегистрираните безработни българи, завърнали се от чужбина – проблем или нова работна ръка за системата? "Броят им е малък 2 500 души. Не са тежест за системата. Те могат да получават обезщетения от държавата, в която са работили. Голяма част от тях са се върнали само за времето на кризата и чакат кога могат да продължта да работят в чужбина. Още не можем да кажем дали са потенциал за работна ръка у нас", коментира Сачева.

Намалява броя на новорегистрираните безработни, отчете министърът. Все още те са около 3000 на ден, но заради коронавируса са по около 1300 души дневно. От началото на кризата почти 25 000 са намерили работа. Търсят се хора в медицински, социални услуги, производство на храни и напитки, логистика, транспорт, колцентрове, селско стопанство, туризъм. Особено за селското стопанство министърът подчерта, че там може да се получава обезщетение от държавата и трудово възнаграждение от сезонна заетост в земеделието.

Продължават тестове в социалните домове за стари хора и хора с увреждания. Почти 28 000 теста трябва да се направят. 15 000 са настанените, около 11 000 са персонал в домовете, каза Сачева. "За момента има 89 души, които са заразени, 5 души от които починаха. 30 човека са работещите в тези домове", отчете тя. На този етап само Видин е с висока концентрация на заразени от коронавирус. В Ловеч, Монтана  и Велико Търново няма нито един заразен.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com