Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНБ ще обжалва датата на несъстоятелността на КТБ

24 април 2015, 14:13 часа • 8041 прочитания

БНБ ще обжалва в законовия 7-дневен срок решението на Софийския градски съд от 22 април, с което съдът обяви Корпоративна търговска банка (КТБ) в несъстоятелност, в частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г., съобщават от централната банка.

6 ноември е датата на вземане на решение от Управителния съвет на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

Позицията на БНБ е, че като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г. Тогава банката е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети, обясняват от БНБ.

Когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, Управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г.

Вчера в. "24 часа" публикува информация, че до няколко дни БНБ и прокуратурата ще обжалват решението на съда за фалита на КТБ.

От БНБ днес освен това излязоха с позиция относно видеото, на което се вижда управителят на БНБ Иван Искров и бившият председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев пеят заедно "Назад, назад, моме Калино"

"Използваме случая още веднъж да заявим, във връзка с излъчен видеоклип в предаването „Господари на ефира”, че управителят на БНБ няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона. Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка", съобщават от БНБ.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес