Седми сме в ЕС по получени пари от роднини в чужбина

10499
Седми сме в ЕС по получени пари от роднини в чужбина
Снимка: iStock/Guliver

През миналата година 869 млн. евро са изпратени на български граждани от роднини и близки, живеещи в чужбина.

С това страната се нарежда на седмо място сред 28-те държави. От тях 552 млн. евро са трансфери от ЕС, а 317 млн. евро от трети страни.

Хиляди емигранти са се завърнали, за да станат безработни

11 258 гурбетчии са се върнали в България и са станали безработни. Това показват данни на Агенцията по заетостта за първите 9 месеца на...

552 милиона евро от тях са от ЕС, а 317 милиона - от страни извън съюза, отчита европейската статистическа служба "Евростат".

От България пък са преведени общо 9 милиона евро като лични трансфери към чужбина - 3 млн.евро към ЕС, а 6 милиона към страни извън Европа. В страната ни се получават много повече пари, отколкото се изпращат и балансът е положителен.

"Евростат" уточнява, че личните трансфери могат да са между български граждани, живеещи в чужбина, и семействата им, което е най-често срещано. В статистиката обаче влизат и парите, изпратени от граждани на други страни към български граждани или към техни близки, живеещи в България.

Европейските граждани са превели 30.3 милиона евро на роднини и приятели извън Европа през 2016 година. Към Евросъюза пък постъпват 9.9 милиона евро под формата на лични трансфери.

Колко са българските емигранти - сериозна енигма

Колко са българите, които са емигрирали в чужбина? Оказа се, че държавната статистика и тази, правена от неправителствени организации, ...

Най-много пари са изпратени от Франция - почти 10 милиарда както към жители на страни в ЕС, така и на живеещи извън общността, а постъпилите средства са едва 556 милиона. След Франция по отрицателен баланс се нареждат Великобритания, Испания и Италия. Португалия и Полша са най-големите бенефициенти на лични средства, разкриват данните на "Евростат".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика