X
 
 

След протести на превозвачи - от АПИ обещават да върнат месечните винетки

2295 1
След протести на превозвачи - от АПИ обещават да върнат месечните винетки
Снимка: iStock
До края на седмицата ще бъде възстановена продажбата на месечни винетки за автобуси и камиони, обещаха от Националното тол управление.

Проблемът стана особено видим преди седмица, но реално беше такъв доста по-отдавна - заради готвената тол система, която обаче беше отложена със закон. Стигна се дори до задочни обвинения от страна на декласираната фирма "Телетол" към "Капш" и АПИ какво всъщност е свършено по системата, като "Телетол" твърди, че реално няма нито една работеща портална рамка от системата, "Капш" отвръща, че 80% от рамките са изградени, а АПИ мълчи.

"Телетол" хвърли ръкавицата на Петя Аврамова за електронната винетка

Готови сме да представим продукт, който е технически съвместим със системата на електронното таксуване т.е. за електронната винетка. Го...

Липсата на месечни винетки моментално оскъпи много специализирания транспорт. Причината - една седмична електронна винетка е 53 лева, което значи, че на месец плащаш в най-добрия случай т.е. за четири седмици 53x4= 212 лв. т.е. двойно по-скъпо. Припомняме, че месечната електронна винетка е 105 лева!

Вчера, 22 юли, в Севлиево три транспортни фирми тръгнаха на протест заради случващото се. Заради това директорът на Националното тол управление Олег Асенов трябваше да обяснява пред БНТ какво и защо се случва: "Продажбата на eдномесечни винетки беше спряна, заради очакваното пускане на тол системата през август. Това обаче се отлага и се наложи спешно през миналата седмица да бъде променен Законът за пътищата, така че отново да бъде пусната месечна винетка. В момента временно е преустановена продажбата на месечни винетки до публикуване на промените, които миналата седмица минаха на второ четене в парламентарна зала. В деня, в който законът се обнародва в Държавен вестник, ние сме готови технически отново да бъде възстановена продажбата на винетки".

Асенов добави и, че повечето транспортни фирми били готови за преминаването към тол система: "Голяма част от нашите потребители, запознавайки се със закона, реагираха адекватно, и в последните дни преди спирането на винетките се наблюдаваше засилено търсене на месечни винетки, така че част от превозвачите очевидно планират дейността си".

Кой точно е Асенов - припомнете си в този материал, а как той беше една от двете "звезди" на АПИ при скандала с електронните винетки - припомнете си в този материал!

"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (II част)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега...

След промяната на закона, тол системата би трябвало да заработи най-късно през март догодина. От 16 август тя ще бъде пусната само пробно, като превозвачите ще продължат да плащат винетка, а не такса.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Целия проект на г-жа Павлова с ТОЛ системата води до едни много сериозни съмнения относно крайния замисъл. Дали целта е държавата да събира повече пари за пътища и магистрали или да позволи на една фирма да направи голям удар. След това може да се запитаме и чия точно е тази фирма.
Последно в Актуално