След протести на превозвачи - от АПИ обещават да върнат месечните винетки

4007
След протести на превозвачи - от АПИ обещават да върнат месечните винетки
Снимка: iStock

До края на седмицата ще бъде възстановена продажбата на месечни винетки за автобуси и камиони, обещаха от Националното тол управление.

Проблемът стана особено видим преди седмица, но реално беше такъв доста по-отдавна - заради готвената тол система, която обаче беше отложена със закон. Стигна се дори до задочни обвинения от страна на декласираната фирма "Телетол" към "Капш" и АПИ какво всъщност е свършено по системата, като "Телетол" твърди, че реално няма нито една работеща портална рамка от системата, "Капш" отвръща, че 80% от рамките са изградени, а АПИ мълчи.

"Телетол" хвърли ръкавицата на Петя Аврамова за електронната винетка

Готови сме да представим продукт, който е технически съвместим със системата на електронното таксуване т.е. за електронната винетка. Го...

Липсата на месечни винетки моментално оскъпи много специализирания транспорт. Причината - една седмична електронна винетка е 53 лева, което значи, че на месец плащаш в най-добрия случай т.е. за четири седмици 53x4= 212 лв. т.е. двойно по-скъпо. Припомняме, че месечната електронна винетка е 105 лева!

Вчера, 22 юли, в Севлиево три транспортни фирми тръгнаха на протест заради случващото се. Заради това директорът на Националното тол управление Олег Асенов трябваше да обяснява пред БНТ какво и защо се случва: "Продажбата на eдномесечни винетки беше спряна, заради очакваното пускане на тол системата през август. Това обаче се отлага и се наложи спешно през миналата седмица да бъде променен Законът за пътищата, така че отново да бъде пусната месечна винетка. В момента временно е преустановена продажбата на месечни винетки до публикуване на промените, които миналата седмица минаха на второ четене в парламентарна зала. В деня, в който законът се обнародва в Държавен вестник, ние сме готови технически отново да бъде възстановена продажбата на винетки".

Асенов добави и, че повечето транспортни фирми били готови за преминаването към тол система: "Голяма част от нашите потребители, запознавайки се със закона, реагираха адекватно, и в последните дни преди спирането на винетките се наблюдаваше засилено търсене на месечни винетки, така че част от превозвачите очевидно планират дейността си".

Кой точно е Асенов - припомнете си в този материал, а как той беше една от двете "звезди" на АПИ при скандала с електронните винетки - припомнете си в този материал!

"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (II част)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега...

След промяната на закона, тол системата би трябвало да заработи най-късно през март догодина. От 16 август тя ще бъде пусната само пробно, като превозвачите ще продължат да плащат винетка, а не такса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com