Спирането на приватизацията няма оценка на въздействието

1367
Спирането на приватизацията няма оценка на въздействието
Снимка: БГНЕС

Днес, 10 май, кабинетът "Борисов 3" взе едно от първите важни решения извън кадровите смени - се спре приватизацията.

Предложеният проект предвижда промени в две алинеи на приватизационния закон. Оказва се обаче, че той не е преминал задължителната оценка на въздействието и не е спазен минималният срок за обществените консултации. Това става ясно от коментар на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, публикуван в портала за обществени консултации

От него става ясно, че макар заглавието на консултацията да е "Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК)" (Решенията на МС не подлежат на оценка на въздействието), от нейното съдържание става ясно, че всъщност се обсъжда законопроектът.

"Очевидно става дума за обществена консултация на самия законопроект, поднесена под формата на обществена консултация на решението на МС за одобряването му, което представлява грубо нарушение на разпоредбите на Закона за нормативните актове", категорични са от центъра.

Те препоръчват да бъде извършена частична предварителна оценка на въздействието на законопроекта, която да бъде качена за обществена консултация заедно със законопроекта за срок не по-кратък от 30 дни.

Забраняват приватизацията на държавни акции и дялове

Забранява се приватизацията на държавни акции и дялове. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караник...

От друга страна по същество документът предвижда да бъдат блокирани всички сделки – както за държавни компании, така и на техните дъщерни дружества, а освен това ще се ограничава и продажбата на обособени части от имуществото им.

Според документа ще бъдат прекратени и заварените приватизационни процедури, които не са финализирани при влизането на закона в сила. Продажбата на обособени части от имоти на държавни дружества ще може да става само с решение на парламента по предложение на кабинета.

Чрез новите разпоредби трябва да се избегнат скандални продажби като Дипломатическия клуб – обособена част от АДИС, която беше продадена на трима младежи от Стара Загора, а след това препродадена на фирми, близки до Делян Пеевски. В случая компанията е в забранителния списък, но имотите й не са.

В момента държавните предприятия са над 150 (според публикуваните им отчети), но много от тях са в забранителния списък за приватизация. Най-големите активи са в енергетиката, транспорта и военно-промишления комплекс. Има и дружества, които са по-малки, но с атрактивни имоти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика