Тол таксите ще се плащат по два начина, системата ни сред най-модерните в Европа (ВИДЕО)

11665
Тол таксите ще се плащат по два начина, системата ни сред най-модерните в Европа (ВИДЕО)
Снимка: DIRCOM AGENCY

Отчитането и заплащането на тол такси за камиони и автобуси с тегло над 3.5 тона ще става основно по два начина – ръчен и автоматичен.

Това стана ясно от пресконференцията на фирмата, отговаряща за събирането на тол таксите – „Интелигентни трафик системи“, в която взеха участие изпълнителният директор на компанията Станислава Арнаудова и търговският директор – Иван Георгиев.

Първият начин за отчитане ще бъде чрез маршрутна карта, на която водачът ще задава начална и крайна точка откъде ще минава и ще предплаща услугата. Вторият вариант ще бъде чрез автоматично таксуване. При него в превозното средство ще се монтира бордово устройство, което е GPS базирано.

То ще предава в реално време данни към централната система. Устройството ще е подходящо както за регулярни, така и за ежедневни пътувания. Ще се предоставя на водачите срещу депозит, който ще се връща при връщане на устройството. Таксата за ползването му ще бъде 3 евро на месец. То ще работи на 8 езика, включително и на български.

От компанията обаче отчетоха, че при закупуването на маршрутна карта има някои минуси. Така например, ако се закупи такава за даден маршрут, той не може да се променя, дори ако има катастрофа, разрушен участък, блокиран път или друго подобно обстоятелство. Маршрутната карта ще важи и за определено време. Все още не е ясно при нарушение какви ще са глобите. Това зависи изцяло от АПИ.

От изнесената информация стана ясно още, че има и трети възможен начин за заплащане – чрез GPS тракер, но той трябва да бъде задължително сертифициран и поставен правилно, защото в противен случай има риск да не отчита правилно изминатите километри.

Инвестицията на „Интелигентни трафик системи“ към момента е над 11 млн. лева, а до края на годината ще надвиши 15 млн. лева.

Иван Георгиев увери, че системата тип “Free flow”, която ще се ползва в страната, е най-модерната в цяла Европа и с нея работят редица западни страни като Германия и Белгия. Тя работи със споменатото вече бордово устройство, няма тол станции, бариери и каси за плащане. Всичко става автоматично и не е необходимо хората да спират, за да плащат.

“Интелигентни Трафик Системи” АД ще направи услугата достъпна чрез изградената си вече партньорска мрежа, за да осигури удобство и бързина в обслужването на своите клиенти. Нашата цел е да продължим да бъдем първи на пазара и да запазим лидерската си позиция в този бизнес. Това ще постигнем като гарантираме високо качество, усъвършенстваме продуктите си и следваме потребностите на нашите клиенти. “Интелигентни Трафик Системи” АД разчита на професионализма на своя екип, на високотехнологичните решения и на опита от успешно реализирания ни проект за електронните винетки. Това ни дава увереност да разширяваме обхвата на нашата дейност и да си поставяме все по-високи цели.", заяви от своя страна Станислава Арнаудова.

 

Цената на километър за камионите и автобусите ще се определя на база на брутното тегло на автомобила, броя на осите, емисионния клас и класа на пътя, по който ще се движи превозното средство. Все още обаче не е ясно какви ще са тарифите.

От “Интелигентни Трафик Систем” увериха, че компанията ще работи активно не само с АПИ и компетентните органи, но и с всеки превозвач, за да може системата да заработи гладко още от първия ден. От фирмата поясниха, че всички срокове и цени се определят от АПИ и компанията няма отношение към тях, а единствено към технологията и поддръжката на системите.

За момента предлаганото от TollPass бордово устройство ще се използва само в България. От компанията обаче имат готовност да разширят обхвата и за други страни, в момента, в който бъдат направени нужните законови промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика