Томислав Дончев: Най-логично е България да се дели на 4 региона

4418
Томислав Дончев: Най-логично е България да се дели на 4 региона
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че е най-логично България да се дели на четири административни региона на планиране. Това се разбра от думите му в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

В края на януари министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви по време на праламентарния контрол, че предстои да се направи ново райониране на страната за нуждите на европейското финансиране. Като мотив той посочи обезлюдяването на Северозападна България.

След разпореждането на Борисов електронното правителство започна да напредва

До края на месец април всички министерства трябва да бъдат интегрирани в обща система за електронен документооборот. По инициатива на з...

Дончев обясни, че в момента няма готово решение, то трябва да се вземе в близките години. Обясни, че в момента делението в България е такова, че може един път да остане частично ремонтиран, защото е в приоритетите само на един от общо трима кметове, в чиито правомощия попада. Сега целта е да се укрепят районите, посочи той като подчерта, че няма да се създават нови административни структури. Според него е добре да се създаде съвещателна структура в отделните региони, която да взима решенията за развитие на целите региони и в която да се съгасуват предварително всички проекти.

В отговор на въпрос посочи, че до момента са усвоени 3.2 млрд. лв. или 19.8% от европейските субсидии, които могат да бъдат ползвани до 2023 г. По този критерий България се нареждала между 4 и 7 място сред другите в ЕС. Около 62% от средствата пък са договорени.

Изрази надежда, че България най-сетне ще се присъедини към Шенген до края на годината като посочи, че политическата интрига по темата била извън България. Посочи, че България не може да си позволи втора или трета категория членство и трябва да се стреми към политическото ядро на Евросъюза.

За никого не е лесно да прави бизнес в такива условия - така вицепремиерът отговори на въпрос защо инвеститои като ЧЕЗ си тръгват, а на тяхно място не идват също така големи стратегически инвеститори. Припомни за политическото напрежение преди няколко години заради сметките за ток, което се е отразило на работата на компанията.

Дончев: Правителството никога не е водило война с който и да било бизнес

Правителството никога не е водило война с който и да било бизнес – малък, голям, чужд или български, още повече такива емоционалн...

В отговор на въпрос коментира, че според него АЕЦ "Белене" трябва да се строи на пазарен принцип - не само по отношение на финансирането на строежа, но и от гледна точка на това да се самофинансира във времето напред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика