Трайков: Новият собственик на "Виваком" и "Дунарит" е "финансов приключенец"

38994
Трайков: Новият собственик на "Виваком" и "Дунарит" е "финансов приключенец"
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че "Виваком", военните заводи "Дунарит", "Авионамс", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч са компании на Цветан Василев – публично и на нарочна пресконференция на бъдещия нов собственик на тези компании Пиер Луврие. Сделката обаче трябва да бъде одобрена от КЗК. Никой обаче не попита откъде са парите на Цветан Василев, когато взе тези компании, посочи Анна Цолова.

Изглежда, че все едно Цветан Василев говори сам със себе си в случая, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в сутрешния блок на Нова телевизия. А финансисът Кольо Парамов беше категоричен – квесторите, по давлението на Иван Искров, обезцениха активите в продължение на няколко месеца. Сега вече влизаме в трето действие на операта и ще видим кои са основните играчи, добави Парамов. И определи сумата от 900 млн. евро, която би трябвало да покрие дълговете на петте компании към КТБ, като „занижен”.

ФГВБ ще предложи временен синдик в КТБ до края на седмицата

Очаква се утре (25 март) или до края на седмицата Фондът за гарантиране на влоговете в банките да предложи на съда временен синдик в КТ...

Изглежда сякаш Цветан Василев, заради дискредитирането си, си е намерил кой да го представлява. А Пиер Луврие има участие в дружество, което има дял и сега в „Дунарит”, заяви Трайков. Но след като всички знаеха, че петте компании са на Цветан Василев, само „Банковия надзор” на БНБ не знаеше. Ако „Банковия надзор” не си седеше на ръцете и не броеше звездите, нямаше да позволи такава концентрация в управлението на тези пет компании – в ръцете на един .

Не съм сигурен обаче, че сделка има, продължи Трайков. При цена едно евро всеки може да променя собственост на офшорни фирми по веригата. На пръв поглед някой поема 900 млн. евро задължения, но най-вероятно няма да я плати, каза бившият икономически и енергиен министър. Говорим за стратегически активи, а има и явна връзка с Кремъл. Такава сделка не може да се осъществи и без кредиторите, като тук говорим за КТБ, но при КТБ основният кредитор е държавата чрез Фонда за гарантиране на влоговете т.е. индиректно държавата е кредиторът и трябва да има явни и големи проверки, заяви Трайков. Той определи „новите собственици” за „финансови приключенци”.

Нека не забравяме, че вчера единият квестор на КТБ (бел. ред. – Станислав Лютов) каза, че „Виваком” няма и лев дълг към КТБ, припомни журналистът Иван Бакалов. Лютов обаче посочи, че има куп цесии – говорим за около 800 млн. лева, заяви Бакалов. А Парамов припомни, че цесиите не са законни, защото се сключват по време, в което собственикът на КТБ е преследван и е с обвинение за длъжностно присвояване (бел. ред. – на 206 млн. лева от КТБ). Да не забравяме кога се наляха парите в КТБ и от кого, по кое време, още при първото правителство на Бойко Борисов – през нея се направиха сделки за „Булгартабак”, за БТК. Някакви фондации в Лихтенщайн, притежавани от Дубай държат „Булгартабак”, възмути се Бакалов. Двама бизнес партньори – Пеевски и Василев, се хванаха за гушите, обобщи журналистът. Задкулисието, от което надничат Доган, Пеевски, интересите на Бойко Борисов, натисна Цветан Василев, но не очакваше, че той така ще се опъне, смята Бакалов. Вие мислите ли, че Бойко Борисов е продал „Булгартабак” на някого, когото не познава, попита Бакалов. Кой продаде „Труд” и „24 часа” и на кого? В КТБ има 30% участие на Омански фонд. При сделката за „Труд” и „24 часа” пак има омански интереси, посочи Бакалов. И добави – ако БТК няма дългове към КТБ, както казва Лютов, какво ще се бърка държавата, попита Бакалов.

Може да има дълг, но цената на „Виваком” е много по-голяма от 800 млн. лева или евро, категоричен беше Парамов. А Трайчо Трайков посочи, че сделката може да не се случи, ако се проследят и докажат връзки на Луврие с Константин  Малофеев – човек, който е в списъка със санкции на Европейския съюз. Парамов каза още, че всичко около КТБ трябва да се разследва поне четири години назад, за да се разплетат всички връзки – така, както е предложил Йордан Цонев за дейността на Временната комисия за КТБ. Има още 17 завода под ръководството на Цветан Василев, да не забравяме. Това са то 5-те млрд. лева, които уж липсват и заради които Искров фалира КТБ, категоричен беше Парамов. Кой ще дойде да инвестира в такава държава, завърши разговора Иван Бакалов.

Квестор на КТБ: БТК няма и лев дълг към КТБ, има неуспешни цесии

От началото на особения надзор до момента, сделки с активи на КТБ от нас не са извършвани. Това заяви пред журналисти в парламента Ста...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика