Трамвайна линия №1 ще се сдобие с 5 нови трамвая

9796
Трамвайна линия №1 ще се сдобие с 5 нови трамвая
Снимка: БГНЕС

Пет нови трамвая тръгват по линия №1. Това посочи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на новите трамваи. Тя заяви, че в Столична община усилено продължава модернизацията на градския транспорт.

За първи път преди 2 години бяха пуснати 20 изцяло нови трамвая, които се движат по линия №7. Голяма част от трасето, по което пътуват те, е реконструирано със средства по ОП „Регионално развитие“. Йорданка Фандъкова коментира, че гражданите вече са свикнали с новите, нископодови, климатизирани и удобни трамваи. Тя уточни, че новите трамваи имат видеонаблюдение, чрез което ватманът може да гледа не само салона, но и трамвая отвън, което е много важно за сигурността. Освен това в трамваите има паник бутон, в случай че има някакъв проблем може да сигнализира веднага и да се вземат мерки, съобщава Фокус.

Новите автобуси в София - като за китайци

В края на август тази година столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че по 9 линии от градския транспорт в София тръгват изцяло нови ...

Софийският кмет подчерта важността на новите придобивки за столична община от гледна точка на сигурността и удобството. В тях са инвестирани близо 17 млн. лева, които са осигурени със заем от Европейската инвестиционна банка. Има осигурени средства по ОП „Региони в растеж“ за 13 нови трамвая, които ще заменят старите, движещи се по линия №5. Очаква се следващия месец да започне процедурата за избор и на изпълнител.

Фандъкова обясни, че вече около 90% от тролеите и над половината от автобусите в София са подменени. Продължава смяната на трамваите, които са най-скъпото средство за градски транспорт след метрото. Кметът уточни, че средната цена на един трамвай в Европа е около 2 млн. евро, а трамваите в София са на цена е 1,6 млн. евро, което означава добро ниво и качество. Тя допълни, че някои от линиите в столицата се подменят и с реновирани трамваи, като вече са пристигнали 20 реновирани трамвая от Прага. 15 от тях вече се движат по линия 22, остава да се пуснат и останалите 5.

Очаква се следващата година да пристигнат трамваи от Базел, по Швейцарската програма, които са осигурени изцяло от Швейцарското правителство освен това предстои откриване на процедура за цялостна реконструкция на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“ и ул. „Алабин“ до Съдебната палата. По думите на кмета, реновирането ще започне догодина, като в рамките на 2 години трябва да бъдат проведени процедурите, доставени трамваите и реконструирана линията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика