Васил Божков е новият собственик на Телефонната палата, превръща я в музей

8133
Васил Божков е новият собственик на Телефонната палата, превръща я в музей
Снимка: БГНЕС

Хазартният бос Васил Божков, който е един от най-богатите българи, вече притежава емблематичната сграда на Телефонната палата в София.

Компанията на Божков "НГ Проперти" е купила сградата, съобщиха от НОВЕ АД Холдинг.

„Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България.

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.

Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата. Плановете за музея ще бъдат представени на широката общественост в рамките на 2017 година”, пише още в официалното съобщение.

КЗК одобри сделката за "Булгартабак"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за "Булгартабак холдинг". Решението на състав с председател Юлия Ненкова е ...

Сградата на ул. "Гурко" е на шест етажа и е с разгърната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв. м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв.м.

Според публикация на "Студия Трансмедия" сделката е на стойност 17,3 млн. евро.

„НГ Пропърти“ е регистрирано в края на март 2017 г. и е с капитал от 36 млн. лв.

Кой е продавачът

Инициатор в продажбата на Телефонната палата е БТК. Според информация на „Студия Трансмедия“ сделката е осигурила за телекома част от така необхидимите му 43 млн. евро, с които да купи 16% от собственика си „Вива Телеком България“. Скандалната сделка е на ръба на закона и представлява механизъм за заобикаляне на забраните за financial assistance. Това е термин, който маркира механизъм за придобиване на компания чрез използване на собствения й ресурс. Подобен подход е забранен от закона.

Официално: Сделката за Дипломатическия клуб е финализирана

Сделката за Дипломатическия клуб „Бояна” е финализирана и вече бившият държавен имот е с нови владетели, съобщи ClubZ. Три...

Забележителното в продажбата на Телефонната палата е, че тя е трябвало да бъде одобрена от управителния съвет на телекома. В документите, които изпълнителният директор на БТК Атанас Добрев е представил пред нотариуса по сделката, фигурира и „Извлечение от протокола от заседание на Управителния съвет на БТК“. Според източник на „Студия Трансмедия“ от висшия мениджмънт на телекома такова заседание на УС не е провеждано. Или поне е провеждано в състав на УС на БТК, който е действащ.

Заради несъгласие с текущата финансова операция по изтеглянето на 43 млн. евро кеш от БТК, която ще обезкърви телекома, двама директори от висшето ръководство на БТК бяха отстранени. Това са главният юридически директор Русин Йорданов и маркетинг директорът Александър Грънчаров, който доскоро заемаше и поста на зам.-председател на Управителния съвет на телекома.

Двамата обаче продължават да бъдат вписани в Търговския регистър като членове на УС, тъй като освобождаването им беше блокирано от съда.

Това е и причината пред нотариуса при изповядването на сделката за Телефонната палата да бъде представено извлечение от заседание на УС, тъй като то легитимира самото решение, но не и участвалите в евентуалното му приемане. Практически пред нотариуса е представен документ със спестено вярно съдържание.

Сумата от 43 млн. евро е необходима на собствениците на БТК, водени от Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ, за да покрият собствените си задължения по покупката на телекома. Това представлява финансиране със средства на компания на покупката на самата компания и е забранено по закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com