X
 
 

Vivacom обяви окончателна победа в съдебните спорове с Косарев във Великобритания

4603 0
Vivacom обяви окончателна победа в съдебните спорове с Косарев във Великобритания
Българският телекомуникационен гигант Vivacom официално обяви победа в дългата поредица от искове, водени във Великобритания и касаещи собствеността върху компанията. Според съобщението, и последният иск на свързаните с руския бизнесмен Дмитрий Косарев компании LIC Telecommunications SARL и Empreno Ventures Limited вече е отхвърлен от Високия съд във Великобритания (първа инстанция в британското право).

Още преди почти две години Косарев загуби спора що се отнася до собствеността върху компанията. За него обаче остана възможност да търси обезщетение, защото британският съд счете, че чрез търга във Великобритания, с който Спас Русев взе контрола върху българския телекомуникационен оператор, можело да има щети за Косарев. Сега обаче и тази бледа надежда за руснака вече изчезна.

Съдия Клеър Моулдър прекрати иска, тъй като компаниите, свързани с Косарев, така и не са успели да убедят съда, че трябва да бъде започнат съдебен процес заради ощетяване от търга. А причината е, че нито акционерите, нито бордът на V2 Investment, която контролираше Vivacom преди търга, който Спас Русев спечели, не са дали разрешение на фирмите на Косарев да водят съдебни дела. Всъщност LIC така и не е успяла да направи среща на борда на V2 Investment, на която да потърси да ѝ бъде даден мандат да заведе съдебно дело и това превръща иска в безпредметен съгласно правото на Люксембург - защото Косарев не е признат за заинтересована страна. Но след решението Empreno обяви, че можела да заведе ново дело - в Люксембург, в САЩ или пак във Великобритания, а според специализираното издание Law360 Косарев коментирал, че компанията му щяла да се съобрази със съдебните заключения за необходимите правни изисквания да има дело, които сега не са изпълнени.

Във връзка с развоя на съдебната битка, най-големият акционер във Vivacom Спас Русев каза следното: "Компанията беше придобита след изцяло легитимна и конкурентна процедура по продажба. Ищците многократно и чрез различни способи се опитваха да оспорят процеса по придобиване на собствеността, но безуспешно. Целта им беше да накърнят публично имиджа на компанията чрез медиите и множество съдебни дела, чрез които да придобият контрол над компанията, но всеки път те се проваляха".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално