ВМРО: Регионална комисия одобри промените за студения резерв

2229
ВМРО: Регионална комисия одобри промените за студения резерв
Снимка: БГНЕС

С промените, приети в парламентарната регионална комисия, се гласуваха правила, които премахват т.нар. "студен резерв". Досега водещи играчи там бяха централите на Христо Ковачки и Ахмед Доган. Това съобщиха от ВМРО, чийто зам.-председател Искрен Веселинов е председател на комисията.

Основната промяна е, че за срок от поне една година енергийният министър ще казва с изрична заповед кой може да осигурява този резерв. А какво трябва да стане след това - НАУЧЕТЕ ТУК! Припомняме, че договорите за студения резерв изтичат този юли.

Симеонов: Доган облиташе Черноморието с хеликоптер, за да си избере място

Водим дълга и продължителна борба срещу узурпирането на Черноморския бряг от Ахмед Доган, заяви лидерът на НФСБ и депутат от „Обе...

Днешното гласуване в комисията е и първа стъпка към изпълнение на решението на Коалиционния съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти", състоял се миналата седмица, хвалят се от ВМРО.

Законопроектът е внесен от депутати от парламентарните групи на коалиционните партньори ГЕРБ - ОП и има основна цел намаляване на разходите на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО) за резервиране и оттам - намаляване на сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия. Това ще става по ред, определен в Закона за енергетиката. Промените ще са в сила до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България, подчертават от ВМРО.

Мотивите

Предлаганата промяна цели уреждане на пазарните отношения в преходния период преди пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и създаване на предвидима среда за всички пазарни участници.

ТЕЦ-ът на Доган планира да е на печалба, чака пак да бъде студен резерв

37,44 млн. лева печалба за 2019 година очаква известният като ТЕЦ-ът на Доган ТЕЦ "Варна", съобщава в. "24 часа". Ако бизнеспланът на ...

Новата регулаторна рамка на пазара на електроенергия в Европейския съюз определя набор от пазарни принципи по отношение на функционирането на пазарите на електроенергия, като основна част от тях са свързани с пълната либерализация на пазара. Това не предполага наличието на интервенции на пазара на едро освен под формата на механизъм за капацитет като временна мярка за гарантиране сигурност на електроенергийната система в период на преход към нисковъглеродна икономика. Целта на въвеждане на механизма за капацитет е да се осигури разполагаемост на мощност за определен период за дадена система, но на пазарен принцип и при определена клирингова цена. В този смисъл с въвеждането на този механизъм следва да отпаднат сделките за осигуряване на разполагаемост за бавен (студен) резерв, които се сключват при определена от Комисия за енергийно и водно регулиране пределна цена. В тази връзка въвеждането на механизъм за капацитет изисква провеждане на пазарни реформи, които да гарантират прозрачни и недискриминационни условия за участие на пазара. Всички мерки следва да бъдат своевременно въведени с цел бързо и успешно нотифициране и въвеждане на механизъм за капацитет в съответствие с разпоредбите на Регламент 2019/943 относно вътрешния пазар на електроенергия.

С направеното предложение се предвижда преходен период преди въвеждане на механизъм за капацитет, в който с цел осигуряване на сигурна работа на електроенергийната система сключването на сделките за осигуряване на разполагаемост за студен резерв ще се осъществява с доставчици, които ще се посочват в нарочна заповед на министъра на енергетиката съгласно чл. 70 от Закона за енергетиката. След пълната либерализация на пазара на електроенергия на едро, сделките за закупуване на студен резерв ще се заместят с механизъм за капацитет, който ще позволи на всички производители да вземат участие в една конкурентна процедура и ще доведе до увеличаване ликвидността на свободния пазар. В допълнение с въвеждането на механизъм за капацитет ще се създаде и предвидимост за работа на централите от няколко години, а не както досега на годишна база.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика