X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Върховният административен съд отмени забраната на КЗК за сделката между ЧЕЗ и "Инерком"

1053
Върховният административен съд отмени забраната на КЗК за сделката между ЧЕЗ и "Инерком"
Снимка: ЧЕЗ
Върховният административен съд отмени решението, с което Комисията за защита на конкуренцията не позволи сделката между "Инерком България" и ЧЕЗ Груп за активите й в България. Постановлението беше обжалвано още през 2018 година от собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова. 

В своето решение от 19 юли 2018 година от КЗК посочиха, че обединени двете компании ще имат господстващо положение на пазара. Върховните съдии обаче приемат, че пазарният дял на обединената група не би бил достатъчен, за да обоснове евентуалното наличие на господстващо положение. Затова съдът постановява, че решението, взето от КЗК през лятото на 2018 година, е незаконосъобразно и връща преписката на Комисията за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда по тълкуване и прилагане на закона, посочват от институцията.

"Еврохолд" отрича, че е опитала да купи ЧЕЗ като използва Гинка Върбакова

Не сме играли с Гинка Върбакова. Това заяви една от водещите фигури в "Еврохолд" Асен Христов в коментар за сделката за българския бизн...

Върховните съдии са установили, че общият пазарен дял на участниците през 2016 и 2017 година след осъществяване на сделката – на база произведено количество електрическа енергия спрямо общо произведените количества от фотоволтаични централи и на база инсталирани мощности от фотоволтаични централи, би бил в нисък размер и това не би попречило на ефективната конкуренция на пазара. Според назначена и приета съдебно-икономическа експертиза делът на обединената група на база инсталирани мощности във фотоволтаични централи е 2,517 %. Този размер е много по-нисък от изискването на Методиката за общ пазарен дял поне над 15% на предприятията-участници на съответния пазар.

Нещо повече – според същата методика притеснителен общ пазарен дял на дружества-участници в концентрацията би могъл да бъде този, който надхвърля 40%. В случая делът на обединената група е много по-нисък дори от 15 %, за които се приеме, че пазарният дял на предприятията-участници на съответния пазар не е притеснителен и концентрацията не би възпрепятствала съществено конкуренцията. Затова нотифицираната сделка не може да доведе до установяване или засилване на господстващо положение според условието на чл.26, ал.1 (изм.) от Закона за защита на конкуренцията. При този извод е безпредметно обсъждането на условията по чл.26, ал.2 (изм.) от ЗЗК, при наличието на които КЗК може да разреши концентрация дори и да има налице установяване или засилване на господстващо положение.

Неправилен е изводът на КЗК, че въз основа на други обстоятелства с нотифицираната сделка са се създавали предпоставки до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Върховните магистрати приемат, че КЗК неправилно е взела предвид като такова обстоятелство, че производителите на електрическа енергия от фотоволтаици имат съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия, тъй като формират по-ниска цена поради "нулевия" разход за производствен ресурс, се казва още в съобщението на съда.

КЗК неправилно е отчела като „друго обстоятелство“ участието на групата на ЧЕЗ на вертикално свързаните пазари. А именно - на пазара на разпределение, пазара на снабдяване и доставка на електроенергия и пазара на търговията с електрическа енергия. За да се отрази съществено на тези пазари е необходимо обединената група да има силни позиции на засегнатия от концентрацията пазар на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Необходимо е засягането да е толкова съществено, че да промени конкуренцията на другите незасегнати пазари. А в случая участието на обединената група на засегнатия пазар на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи, е толкова малко, че то не се отразява на самия засегнат пазар. Още по-малко то може да повлияе на другите три много по-големи и значими пазари.

ЧЕЗ окончателно отряза "Инерком" и Гинка Върбакова

ЧЕЗ прекрати договора за покупка с Инерком за продажба на българските си активи, заяви пред "24 часа" говорителката на компанията в Пра...

Противно на доводите на оспорващия, "ЧЕЗ Електро България" АД е и координатор на „специална балансираща група“ въз основа на решение №И1-Л-409-17 от 29.11.2013г. на КЕВР, с което лицензията му за дейността "доставка на електрическа енергия от доставчик от последна инстанция" е разширена с правата и задълженията на координатор на специална балансираща група. Но с обжалваното решение на КЗК няма анализ на тази дейност на "ЧЕЗ Електро България" АД – какъв пазарен дял има това дружество на този пазар, дали възможността за включването на предприятията от групата на "Инерком“ може да се отрази на този пазар, дали това може да има отражение и върху засегнатия пазар на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи и най-важното – дали това засягане може да се отрази на конкуренцията. При липса на данни и анализ в тази насока не може да се приеме, че дейността на "ЧЕЗ Електро България" АД като координатор на „специална балансираща група“ е фактор, който води до установяване на господстващо положение на обединената група на засегнатия пазар на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи, което значително би попречило на ефективната конкуренция на последния пазар.

Поради тези причини, както и поради допуснати процесуални нарушения, решението на КЗК е незаконосъобразно. Решението по административно дело № 10391 от 2018 г. може да бъде обжалвано през петчленен състав на ВАС.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com