За да си купиш жилище в Стара Загора работиш 7 г., във Варна - 11 г.

11002
За да си купиш жилище в Стара Загора работиш 7 г., във Варна - 11 г.
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града.

За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа, показват изчисления на “24 часа” въз основа на данните на НСИ за средната работна заплата и за цените на имотите в съответните градове към началото на 2019 г.

По-добри компенсации при принудително отчуждаване на имоти прие НС

Собствениците на земеделски земи, които подлежат на принудително отчуждаване заради строеж на големи инфраструктурни обекти, ще бъдат к...

Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за достъпност на жилищата. Много близо до резултата на Стара Загора е Русе, където са необходими 8 г. и 6 месеца работа, за да се купи аналогично по големина жилище.

Столицата и Пловдив - двете населени места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата. И в двата града е необходимо местният жител да получава средната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, разбира се, да не я харчи за нищо друго, за да си купи с натрупаните пари дом от 80 кв. м. Бургас е непосредствено преди Варна - там са необходими 10 години и 4 месеца.

Макар че между София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, всъщност цените на имотите в двата града далеч не са еднакви. Според последните данни на НСИ в столицата средната цена на квадратен метър апартамент в момента е 1999 лв., докато в Пловдив е 1247 лв. Става въпрос за средна цена между ново и съществуващо строителство.

Но и средните заплати в двата най-големи града се различават съществено: в столицата тя е 1433 лв., докато в Пловдив е 897 лв. Освен това столицата има доста голям пазар на имоти и цените в някои квартали се различават двойно от цените в други.

КПКОНПИ сама е казвала, че не трябва да се декларират тераси

Указания на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за това как да се поп...

Спрямо 10 години по-рано жилищата в столицата сега са два пъти по-достъпни, т.е. съотношението на средната заплата през 2008 г. към тогавашната средна цена на квадратен метър е било приблизително два пъти по-голямо. Това означава, че е била необходима два пъти повече работа, за да се купи същото по големина жилище, показват скорошни изчисления на агенция Bulgarian properties.

Те използват т.нар. индекс на достъпност, който сега е 1,42, докато през 2008 г. е бил 3,5. Той показва времето, необходимо да се закупи жилище с доходите на двама души в едно домакинство. Реалните изчисления обаче трябва да вземат предвид не само работната заплата и цената на имотите, а и лихвата по ипотечните кредити през съответния период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика