40% от българите живеят в пренаселени домове, а всяко трето жилище стои празно

3563
40% от българите живеят в пренаселени домове, а всяко трето жилище стои празно
Снимка: БГНЕС

Макар жилищата в България да са много повече, отколкото домакинствата, около 40% от домакинствата у нас живеят в пренаселени домове. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев на Residential Forum 2019 в столицата, цитиран от пресслужбата на МРРБ.

Причината за това е, че над 31% от жилищата в страната необитаеми, като броят им продължава да нараства. В България има средно 550 жилища на 1000 души, което е предостатъчно за населението.

"Необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони", каза зам.-министър Йовев.

"Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разработването на стратегически нормативни документи за стимулиране развитието на този сектор", обясни той.

Защо живеем пренаселено, а има необитаеми жилища?

Българското население живее в пренаселени домакинства при положение, че 1 220 416 жилища са необитаеми – това сочат данни на реги...

Ще се набележат мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на заместник-министъра. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.

Наред с това през март МРРБ стартира обществен дебат и процедура за промени в Закона за управление на етажната собственост. Обсъжданите промени са свързани с регламентиране на задължение за качествена поддръжка на сградите и механизми за събиране на таксите за управление; прецизиране и регламентиране на правата, отговорностите и задълженията на собствениците и ползвателите в сградите; засилване ролята и функциите на професионалното управление на сгради, както и въвеждане на изисквания за лицата, които предоставят услуги за професионално управление.

"Голяма част от апартаментите в страната са в сгради, които са на възраст над 30 години", коментира инж. Йовев и допълни, че съществува остра нужда от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост. Като стъпка в тази насока той очерта изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на правителството, която осигури 2 млрд. лв. за обновяване на жилища в цялата страна.

"Това е най-голямата социална и икономическа програма за регионите, която има само плюсове не само за обществото, но и за малкия и средния бизнес", категоричен бе зам.-министърът. Той информира, че към момента обновените и въведени в експлоатация сгради са 1699. Общият брой на жилищните здания, по които ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност по програмата, е 2022.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com