X
 
 

Бившият шеф на Nissan е избягал в Ливан с един от двата си френски паспорта

2986 0
Бившият шеф на Nissan е избягал в Ливан с един от двата си френски паспорта
Снимка: Getty Images/Guliver
Бившият шеф на Nissan Карлос Гон, който избяга в Ливан, за да избегне японския процес, е използвал един от двата си френски паспорта, съобщиха местните медии, докато Япония започна разследване за пробива в наблюдаващите го институции.

Гон, който е изправен пред множество обвинения за финансови нарушения, които той отрича, беше пуснат под гаранция през април, но при строги условия, включително забрана за задгранични пътувания.

Nissan ще жертва цяла марка, за да излезе от кризата

През 2012 г. компанията Nissan обяви план Power 88, с който беше възродена марката Datsun. Лично тогавашният изпълнителен директор на я...

Неговият водещ адвокат Джуничиро Хиронака заяви, че адвокатите разполагат с три паспорта, принадлежащи на международния магнат, който има френска, бразилска и ливанска националност. Но съдът му е позволил да запази втори френски паспорт, стига да се съхранява „в заключен сейф“ с ключ, държан от адвокатите му.

Няма конкретни данни за заминаването на Гон от Япония, но той е влязъл в Ливан с френски паспорт, съобщи държавният телевизионен оператор.

Прокуратурата и полицията са готови да започнат разследване на бягството, като подозират, че той е заминал "по незаконен начин". Властите планират да анализират кадри от охранителни камери от резиденцията му и други места, на които подозират, че Гон се е появил преди да избяга. Полицията подозира "няколко" души, които са му помогнали да избяга.

Когато адвокатите му по защитата спореха за пускането под гаранция, прокурорите твърдяха, че съществува риск от бягство с помощта на мощни връзки, но самият Гон заяви, че иска да бъде съден, за да докаже невинността си. Един от адвокатите му каза, че той е толкова известно лице, че няма шанс да се измъкне незабелязано.

Някои държави позволяват на хората да имат два паспорта от една и съща националност по ред причини, включително ако пътуват до държави, с които са в конфликт.

Шефът на Nissan се оттегля на 16 септември

Президентът на японския автомобилен концерн Хирото Саикава ще напусне поста си на 16 септември. Това стана ясно след заседание на Съвет...

Карлос Гон, бивш шеф на Nissan и мултимилионер, прекара месеци в подготовка за съдебен процес по обвинения във финансови нарушения. Той даде 1 млрд. йени (8,9 млн. долара) за гаранция през април.

С ход, който остави Япония с червено от срам лице и в смут собствения му правен екип, Гон се появи в Ливан в новогодишната нощ. "Избягнах от несправедливостта и политическото преследване", заяви той в изявление.

Бягството на бившия изпълнителен директор от Токио до Бейрут е било планирано щателно за период от няколко седмици, смята WSJ (The Wall Street Journal). Вестникът, който цитира редица неидентифицирани източници, заяви, че внимателно е бил сглобен екип, който да осъществи замисъла. Според съобщенията, групата включва съучастници в Япония, които транспортирали Гон от къщата му и с частен самолет до Истанбул. Оттам той продължил пътуването си до Бейрут, където пристигнал в ранните часове на 30 декември.

Карлос Гон израства в Ливан, притежава имот там и е популярна фигура. Той дори се появи на една от пощенските марки на страната.

Няма споразумение за екстрадиция между Япония и Ливан, което означава, че бъдещето на процеса на бившия шеф на „Nissan“ сега е изпълнено с несигурност.

Нови обвинения за бившия шеф на Nissan, искат му 4.5 млн долара гаранция

Прокуратурата на Токио предяви нови обвинения за присвояване на средства на Карлос Гон, бившия ръководител на алианса „Рено-Нисан...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители