BMW ще пусне водородни автомобили до 2030 година

2021
BMW ще пусне водородни автомобили до 2030 година
Снимка: BMW

BMW планира да започна да произвежда серийни автомобили, задвижвани с водород до 2030 г. Според вестник The Times, който цитира шефа по технологиите в концерна - Юрген Гулднер, сглобяването на водородни автомобили с нулеви емисии трябва да започне през втората половина на десетилетието. Така BMW може да стане първият голям производител на водородни автомобили в Европа, като първият такъм модел ще бъде кросоувърът iX5 Hydrogen.

„Водородът е бъдещето на автомобилната индустрия“, категоричен е Гулднер. С него е съгласен и председателят на борда на BMW AG - Оливер Ципсе. И двамата отбелязват универсалността на водорода като източник на енергия, както и ефективността на неговото съхранение и транспортиране.

BMW с мащабна инвестиция в Мексико

Германският автомобилен гигант BMW ще инвестира 800 млн. евро в централния мексикански щат Сан Луис Потоси за производство на батерии с...

В същото време Ципсе добавя, че водородът е само част от пъзела и технологията сама по себе си не е достатъчна за постигане на CO₂-неутралност. Същото мнение споделят и от Toyota, където твърдят, че фиксирането върху един тип задвижване е неизгодно както за автомобилната индустрия, така и за планетата.

Първородният водороден модел на BMW вероятно ще бъде базираният на X5 кросоувър iX5 Hydrogen, който не на външен вид изглежда по-различен от „донора“ на традиционното гориво. Той беше представен през 2019 г. като концепция, а след това на изложението IAA Mobility през 2021 г. дебютира като предсериен прототип.

Водородът в iX5 се съхранява в две подсилени с въглеродни влакна пластмасови бутилки при 700 бара. Без зареждане кросоувърът изминава 504 километра. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема по-малко от шест секунди, а максималната скорост е 180 километра в час.

BMW вече разполага с пилотен автопарк от близо 100 бройки от iX5 Hydrogen. Те ще се използват за демонстрации, както и за тестване от хора, които не участват в разработката. Автомобилите са сглобени в пилотен завод в Центъра за изследвания и иновации в Мюнхен.

В колите на BMW ще може да се гледат футболни мачове

BMW разработи ново приложение за мултимедийната система на електрическия си седан i7. С тази програма на 14,5-инчовия дисплей на автомо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com