BMW X6 M50d: Турбо кеф (тест-драйв)

67655
Снимки: Христо Петров

Бих могъл да се направя на интересен и да последвам хората, от които съм се учил в продължение на доста години като зам. главен редактор на TopGear BG, но няма да го направя. Те продължават да си твърдят, че X6 е един от най-несполучливите опити на BMW. За мен обаче ситуацията е коренно различна, най-малкото софийският уличен пейзаж го доказва. Аз отдавна свикнах с това, че вече няма как да се правят автомобили, тежащи до към 1400 кг, които да стоварват мощността си само върху задните гуми, сервото да не е електрическо, трансмисията да е ръчна и единствено от уменията ви да зависи посоката, в която върви автомобилът. Подобни примери се броят на пръстите на ръцете. BMW X6 е пълна противоположност на горното: тежък, масивен, с 4х4 и автоматик... И един невероятен двигател с 3 (повтарям 3) турбини. Това е звяр, който дава невероятни емоции, който иска да го сгазваш, а огромните 20-цолови валяци буквално къртят асфалта под себе си (добре, че Лилето намери тези 100 млн). Това е автомобил, с който не можеш да опишеш завоя с пушещи задни гуми, но можеш да го опишеш с невероятна скорост, а колкото по-висока е тя, толкова по-добре стои на пътя. Това е автомобил, с който можеш да изминеш 1000 км само с едно спиране до двете нули, а накрая на видиш разход около 10 л/100 км, но с 381 к.с. и спринт до 100 км/ч за 5,2 секунди. При тегло над 2260 кг! Това е Звяр.

 

„М“ в гамата на BMW означава едно: върхът на айсберга, черешката на тортата. Чиста форма адреналин, поднесен под формата на перфектно управление, задно предаване и задължително бензинов двигател. Преди време най-запалените М-фенове се объркаха, когато към уравнението бе прибавено 4х4. А след това нещата се дообъркаха, тъй като за пръв път буквата „М“ бе сложена върху задния капак на автомобил, задвижван от дизелов двигател. Дизелов двигател с три турбини! Единственият такъв в индустрия, който е в моите ръце, за да си отговоря на въпроса: достоен ли е той за М? Извън всякакво съмнение.

 

Как е възможно еМ така, еМ онака? Тази Х-шестица от второ поколение не е истински „М“ модел, а продукт на M Performance поделението, чиято цел е да предложи на клиентите високодинамични автомобили, но с леко притъпена острота. И не на най-високата цена. В моя случай, нещото, което прави новото Х6 специален, е двигателят. Всичко друго би било излишно за обяснение, ако не хвана направо за гушата безспорния хит в двигателостроенето.

РАЗГЛЕДАЙТЕ БРУТАЛНИЯ BMW X6 M50D В ПЪЛНИЯ МУ БЛЯСЪК

Това, което прави този двигател уникален, е монтирането не на една или две турбини, а на цели три. Дълги години в индустрията вървеше задочен спор от ползата от две турбини, работещи в последователност или едновременно. Каскадното Twin Scroll пълнене на BMW отдавна затвори този въпрос. С този дизелов двигател BMW задраска още неписани правила, като показа как три турбини могат да работят в пълен синхрон.

Вместо всичките три турбини да се включва в един и същ момент и да припокриват работата си, те се включват в различни етапи от работния процес. Малко турбо поема старта и от 1500 об./мин. в играта се начесва по-голямо. След 2600 об./мин. се включва второто малко турбо, което поема сгъстения въздух от големия компресор. Резултатът от тази наглед сложна инженерна каскада: брутална мощ и брутално ускорение.

 

За да стане ясно докъде е сигнало дизеловото двигателостроене, ще дам един пример. През 1993 г. можеше да се купи 325td, чийто 2,5-литров 6-цилиндров турбо двигател вадеше 116 к.с. Сега, само с половин литър по-голям работен обем, но над 20 години по-късно, 3,0-литровият дизел в това X6 генерира 381 к.с. и колосалните 740 Нм! А това, което е още по-абсурдно, е, че независимо от единия тон в повече спрямо 325td, този червен звяр, тежащ 2220 кг, изразходва по-малко дизел, докато динамичното съпоставяне е плашещо.

Но тук не става въпрос само за цифри. Става въпрос и за това какво липсва на X6 M50d. А това, което липсва, е турбо дупката. Това е брилянтно. Включвам в режим Sport, превключвам 8-степенната трансмисията в режим за механична смяна на предавките, за да изкарам най-тъмната страна от характера на този звяр. Вече става въпрос за плашеща скорост и несвършваща крива на въртящия момент. И за разлика от други дизели, на M50d не му свършва мощностния запас дори и във високите обороти. Мощност и въртящ момент са под десния ти крак чак до червената зона на оборотомера. А тя е трудно забележима, защото, превключвайки в режим Sport, дигиталното приборно табло кардинално променя визията си, което се подсилва от ярък червен цвят. Като първия червен боец, който всяка домакиня боядисва в четвъртък или събота преди Великден.

 

Не мога да подмина работата на BMW по акустичните настройки на този двигател. В купето М50d звучи като огнедишащ през спортните ауспуси бензинов агрегат с голям работен обем. Но той не е нито голям, нито бензинов. И въпреки това е идентичен като динамика с 4,2-литровия V8 дизел на Cayenne Diesel S (с 800 Нм) и с 0,7 секунди по-бавен от 4,4-литровия бензинов V8 в Х6 50i. И докато изброявам тези цифри, трябва да обознача още една: BMW X6 M50d тежи 2260 кг! Но това не му пречи да ускорява до 100 км/ч за феноменалните 5,2 секунди. Осмислете всичките тези цифри, преди да ви сервирам поредната порция от тях. Маршрутът София-Видин, преди Великден, е изпълнен с тежък трафик и много дупки. Т.е. карам бавно, а накрая виждам на таблото 9,9 л/100 км. Връщането към София обаче е по-приятно: обходен маршрут с по-малко дупки и по-малко движение. Т.е. много газ: разход 10,8 л/100 км. Може и да не ми повярвате, на това чудовище е изключително бързо, но и изключително икономично на фона на 2,3 тона тегло! А само преди седмица карах Lexus NX 300h, който е с половин тон по-лек, а на магистралата ми показа 10 л/100 км...

 

Няма да ви лъжа, че в завои съм карал и по-добри БМВ-та. Но няма и да ви излъжа, ако кажа, че Х6 буквално не помръдва в завой. Това се дължи както на голямото тегло (което има и своето отрицателно влияние за недозавиване), така и на огромните 20-цолови джанти, които буквално къртят асфалта. Разбира се най-голямата „вина“ имат различните системи, като Dynamic Performance Control. Така, освен между двете оси, DPC разпределя мощността между лявото и дясното задно колело. Чрез система за контрол на окачването Adaptive Drive (предлагана като опция, но стандартна за M50d) стабилността допълнително си подсилва чрез адаптирането на амортисьорите към състоянието на пътната настилка. Има и други, но тяхното значение избледнява пред емоциите, които сервира тоза автомобил.

 

Умишлено дотук не казвам нищо за дизайн, тъй като тези форми са добре познати на всички ни. Да, това второ поколение е много, много по-изчистено като линии от предишния модел. Но общото впечатление е, че X6 M50d буквално крещи срещу всички останали. Чувствам се малък до него, но настанен в дълбоките велурени седалки чувството е леко надменно. Вероятно някои би могъл да го съпостави с посещение в кабинета на най-добрия пластичен хирург, резултатът от която е нещо по-голямо в панталоните ти. Но дори и хейтърите да се хванат за горното сравнение, няма да отрека, че се чувствам над неща. Всичко в интериора ми е добре познато, а погледът ми привличат дребните детайли. Като характерните М-цветови комбинации, извезани деликатното в четирите седалки. Липсата на видимост през задното стъкло се компенсира от големите странични огледала и факта, че в 99,9% от времето в този автомобил гледате само напред.

 

Знам, макар и скъпи, услугите на пластичен хирург са в пъти по-евтини, ако искате да си мислите, че мъжкото ви достойнство е много голямо. При BMW Х6 M50d тази мисъл би ви струвала (минимум) 174 000 лв. Струват ли си? По моите стандарти – не, но аз съм далеч от стандартите на хората, за които е предназначен този автомобил. А той е много, много повече от средство, което да помпа самочувствието. Той е страхотна механика, която предлага изключителни емоции, бетонирайки позицията на BMW на инженерния Олимп. Забавлявах се неимоверно много и искам пак.

 

Технически характеристики:

BMW X6 M50d

Размери

Дължина, мм: 4909

Широчина, мм: 1989

Височина, мм: 1702

Колесна база, мм: 2933

Маса, кг: 2260

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, 3 турбини

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 381 при 4000-4400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 740 при 2000-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,2

Среден разход, л/100 км: 6,6

Lexus NX 300h: Двуполюсен модел (тест-драйв)

Би могло да се каже, че Lexus изобрети сегмента на луксозните кросоувъри през 1998 г. със средноразмерния RX. Сега обаче той е в ролята...

Вредни емисии СО2, г/км: 174

Базова цена, лв. с ДДС: 134 100 (за X6 xDrive 35i)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 173 800

КОНКУРЕНТЪТ

Porsche Cayenne Diesel S

Размери

Suzuki Vitara: Легенди за страстта (тест-драйв)

И Vitara, като всеки друг автомобил, има пробойни в корпуса си. Но около този автомобил витае нещо очарователно. Аурата на всеможещото ...

Дължина, мм: 4855

Широчина, мм: 1939

Височина, мм: 1705

Колесна база, мм: 2895

Маса, кг: 2195

Двигател

Land Rover Discovery Sport: Спортно-елегантен тип (тест-драйв)

Философията на Land Rover е много проста: нашият автомобил трябва да може да отиде навсякъде, където собственикът му пожелае. Затова Di...

Тип: V-образен, 8-цилиндров

Работен обем, куб. см: 4134

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 385 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 850 при 2000-2750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 252

Opel Insignia&Mokka: Дизелова офанзива (тест-драйв)

Със сигурност ще прозвучи толкова клиширано, колкото е и сравнението на футболния терен със зелен килим, но въпреки това не мога да не ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,4

Среден разход, л/100 км: 8,0

Вредни емисии СО2, г/км: 209

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 167 076

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com