Български отбор спечели второ място в Shell Eco marathon

9103
Български отбор спечели второ място в Shell Eco marathon

Градският автомобил с водородно задвижване на Техническия университет в София постигна второ място в своята категория в Еко маратона на Shell.

Големият успех на екипа от Техническия университет в София бе постигнат по време на 30-ото издание на Shell Eco marathon. Отборът ни успя да запише резултат 215 км/куб. м, с което изпревари следващите го университети от Аалборг, Норвегия, Крит и Истанбул. Пред нашия екип е само този от Нант, Франция, с постижение 373 км/куб. м.

Техническият университет на Варна записа 6-о място в категорията градски автомобил с бензинов двигател с пробег от 105 км с 1 литър гориво. Победителите от Лисе Луи Делаж имат резултат 517 км/л, което е рекорд в историята на категорията.

Ученици от Чепеларе се включват за трети път в престижно състезание (ВИДЕО)

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" – град Чепеларе, ще се представи за т...

Другите двама български представители – ТУ – Русе, и Професионалната гимназия по селско и горско стопанство – Чепеларе, се класираха съответно на 28-о и 31-во място в изключително конкурентната категория прототип с електрическо задвижване. Новата кола на русенци измина 213 км с кВтч, а тази от Чепеларе 132 км.

По време на маратона бяха подобрени 3 рекорда, а ефективността на колите е нараснала 4 пъти от първото провеждане през 1985 г. Тази година на уличното трасе в Ротердам се състезаваха 197 отбора от 26 страни. Ако през 1985 г. победителите могат да изминат хипотетично пътя от Ротердам до Лондон с литър гориво, сега най-добрите по пробег Микрожул-Ла Жоливери успяха да постигнат 2551,8 км на метан, или от Ротердам до Москва. От следващата година домакин на състезанието ще бъде Лондон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com