Чешката автомобилна индустрия загуби 8 млрд евро

6493
Чешката автомобилна индустрия загуби 8 млрд евро
Снимка: Skoda

Автомобилната индустрия в Чехия ще загуби около 8 млрд евро заради недостига на чипове. Това обявиха пред медиите в страната представители на национално обединение на работещите в автомобилната промишленост.

Заради кризата с електронните компоненти производството на автомобили рязко спадна в последните месеци. До момента в страната са произведени с 250 000 нови коли по-малко от планираното, но въпреки това, от конвейера за първите 9 месеца са слезли с 2,9% повече превозни средства в сравнение с 2020 година, когато заводите на няколко пъти спираха работа заради коронавирусната пандемия.

Skoda Kodiaq претърпя сериозна промяна

През 2016 година компанията Skoda представи първия си кросоувър, който получи името Kodiaq. Сега идва времето за неговото първо сериозн...

След първите 9 месеца от годината в Чехия са произведени с 22% по-малко нови автомобили в сравнение със същия период на 2019 година. Очакванията са, че тази разлика ще се увеличи, тъй като основните заводи – тези на Skoda, ще бъдат принудени дори да спрат работа заради липсата на електронни компоненти.

В момента над 50 000 нови коли на Skoda са напълно сглобени и очакват чипове, но такива няма. В същото време на клиентите на марката им се налага с месеци да чакат за своите автомобили. От компанията вече обявиха, че основата им цел към момента е именно довършването на почти готовите коли, за да може те да бъдат доставени на клиентите си в най-бързи срокове.

В същото време от основният чешки производител на автомобили – Skoda, обявиха, че се отказват от пускането на пазара на комби-версията на новото поколение на модела Fabia. Премиерата на модела беше планирана за 2022 година, то тя няма да се състои, а причината за новите екологични стандарти. Те трябва да влязат в сила през 2025 година и на практика ще направят малките автомобили много скъпи.

Само преди няколко месеца главният изпълнителен директор на Skoda – Томас Шафер, обяви, че компанията му залага много на бъдещото комби Fabia, но явно нещата са се променили.

Дефицитът на чиповете удари прозводителите по-силно от пандемията

Недостигът на микрочипове удари по-индустрия по-силно, отколкото пандемията от коронавирус, сочат изчисленията на различни експерти и о...

Друга причина за отказа от Fabia Combi е платформата MQB A0. Тя е в основата на най-малките модели на Volkswagen Group, но трябва да бъде модифицирана специално за този автомобил. А това означава допълнителните разходи, които ръководството на компанията счита за излишни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com