Chevrolet Trax: Turbo на 3D (тест драйв)

77839
Chevrolet Trax: Turbo на 3D (тест драйв)

Trax ще ви влезе под кожата така, както азотното гориво се смеси с кръвта и стана част от ДНК-то на охлюва Turbo от едноименния филм. За това ще спомогне атрактивният дизайн, функционалният и просторен интериор, и изключително конкурентна цена.

Тео е обикновен градински охлюв, чийто живот протича в доматената градина на едно семейство, а най-голямото предизвикателство за охлювите от градината е черният гарван, който изяжда по един охлюв всеки ден. Тео обаче е надмогнал сивото ежедневие и мечтае за скорост, бензин, турбо, бързи автомобили, за екшън. И ги получава... под формата на азотно гориво, което става част от неговото ДНК, след като минава през турбото на един драг Chevy Camaro. Така Тео се превръща в Turbo: супер бърз охлюв с течащ във вените си азот.

Нямаше как да ви спестя тази прелюдия, тъй като филмът ми хареса изключително много, синът ми се изкефи три пъти повече, а аз намирам много общо между лентата, сегмента и Trax. И това не е свързано само със световната рекламна кампания на филма, с който Chevrolet е пряко обвързан.

Наскоро Chevrolet отбеляза рекордни продажби за първата половина на годината, но те се дължат в голяма степен на САЩ, Китай и няколко други пазари. В Европа пазарът продължава да е трагичен за почти всички автомобилни компании. Кризата и несигурността поставят марките пред сериозни проблеми, справянето с които винаги е било едно и също: намаляване на разходите и представяне на конкурентни продукти. Именно това прави Chevrolet с малкия Trax.

 

Това е автомобил, който влиза в изключително конкурентен сегмент. Това са SUV моделите от В-сегмента (т.е. конструирани на базата на компактни хечбеци), които през 2008 г. са се реализирали в 130 000 тираж, като през 2012 г. продажбите им вече са 264 000. И тепърва ще растат, защото новите модели не спират да се роят: Renault Captur (който вече тествахме), Peugeot 2008 (който предстои да караме), Ford EcoBoost (който очакваме у нас през 2014-а). За накрая оставям Opel Mokka, защото тя е втората част от решението за справяне с генералния проблем: намаляване на разходите.

Trax и Mokka споделят идентични шасита и двигатели, в което няма абсолютно нищо лошо, напротив. Това е тенденция, която използват дори и най-реномираните марки („баничарката“ Citan на Mercedes реално е Renault Kangoo). От Opel и Chevrolet обаче бягат от сравненията на техните два продукта като дявол от тамян. А от това може би губи... Chevrolet.

 

Макар да използват идентична механика, двата модела се различават силно един от друг, всеки следващ дизайнерската философия на марката си. А в този конкретен случай тази на Trax ми допада повече. Дължи се най-вече на по-мъжкарското, по-агресивно излъчване на предницата, която е... внушителна. Наистина, за толкова компактен автомобил, огромната челна площ на предницата излъчва мощ и мъжки хормони, нещо, което е пренесено от огромните американския всъдеходи. Хоризонтално разделената предна решетка с емблематичната “папийонка” на Chevrolet (която навършна 100 години), подчертаните арки на калниците и вграденият спойлер са сред ключовите елементи, очертаващи външния вид на Trax.

 

Двата модела се различават силно и в интериора, където Mokka взима леко надмощие с по-премиум излъчването си. Но това не означава, че Trax изостава в този показател. Просто тук нещата са по-интуитивни по отношение управлението на автомобила, което аз винаги съм одобрявал в един автомобил. Наистина, пластмасите не са като в Mokka. Това мога да го преглътна заради по-ниската цена, но най-вече заради интуитивната подредба на контролните уреди. Тук липсват безбройните бутони на Mokka (което никога не съм харесал), да, липсват и по-ярките цветове, кожа и декоративни алуминиеви апликации, но за сметка на това не се налага да се оглеждаш и приспособяваш в купето на Trax. Централната конзола можеше да е малко по-модерна, но за сметка на това липсват безброй контролери, което улеснява приспособяването към автомобила. Приборното табло изненадва с правоъгълната си форма и комбинацията между традиционен кръгъл скоростомер и дигитален такъв.

Сред акцентите в оборудването е Chevrolet MyLink, даваща възможност за осъществяване на лесен достъп до записите в телефонни указатели, персонализирани плейлисти от медийни файлове, фотогалерии (чрез USB връзка или от iPhone) и видеосъдържание (чрез USB или AUX-IN връзка), както и до други съхранени на външното устройство медийни файлове.

Потребителите на системата MyLink могат да се възползват от предимствата на специалната колекция от специализирани приложения за смартфони, като по време на тест драйва ни бе демонстрирано приложението BringGo. Чрез него, ако сте собственик на iPhone (iOS 6), можете ползвате навигацията от своя смартфон без да се налага да правите значителна допълнителна инвестиция за вградена в автомобила навигационна система.

ВИЖТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ ОТ ТЕСТА НА TRAX

Обзорът от мястото на водача е добър, а големият коз тук е просторният интериор. Естествено, предлагат се различни възможности за съхранение на предмети в интериора, може да се монтира багажник на покрива или да се тегли ремарке с максимално товароносимост от 500 кг. Седалките предлагат 8 конфигурации, а делимите в съотношение 60/40 задни облегалки спомагат за увеличение на багажника от 356 до 785 или 1370 литра, и възможност за превоз на дълги до 2,3 метра товари.

 

Гамата от задвижващи агрегати на модела се състои от 1,4-литров бензинов двигател с турбокомпресор, 1,6-литров бензинов атмосферен мотор и 1,7-литров турбодизел. Тестовият ми автомобил бе оборудван с турбо мотора и задвижване на четирите колела. Именно 4х4 задвижването е едно от големите предимства на модела, тъй като някои от конкурентите му дори го нямат, а в този конкрутен случай цената на 1,4 AWD e съпоставима (ако не и по-ниска) с конкурентите с предно задвижване. Някои от тях дори не предлагат 4х4, да не говорим, че точно такъв двигател другите модели от мини SUV сегмента не разполагат.

Нямах шанс да тествам дизеловия агрегат, чиито 300 Нм ми звучат изключително привлекателно. Но 140 к.с. и 200 Нм на турбоагрегата не са за пренебрегване. Никак дори. Двигателят е пъргав, но се усеща турбо дупка. Затова не трябва да се изпускат оборотите, а когато е в оптималния си режим – той е изключително еластичен. Въртящият момент е на ваше разположение в целия оборотен диапазон между 1850 до 4900 об/мин. Динамика и агресия в този двигател липсват, но с 6-степенната механична кутия може да е много пестелив. Аз успях да го сваля да 7,4 л/100 км, като отбелязвам: не съм го щадил и за миг в отсечката от Костенец до Боровец. И въпреки това се доближих доста до заводските 6,5 л/100 км среден разход.

Извън пътя също не карах, но нито съжалявам, нито съм искал. Вярвам, че 99,5% от всички автомобили в този сегмент никога няма да видят нещо повече от черен път. Ако обаче ви се наложи нещо по-сериозно от това да атакувате достатъчно разбитите ни пътища или високите бордюри в градовете, то 168 мм клиренс дават добра възможност за това. Вероятно и 4х4 задвижването ще е от помощ, но за мен то е по-ценно на пътя. С него Trax стои уверено, макар да се усеща едно усукване на каросерията при по рязка „камшична“ маневра с волана. Това не е особено приятно при висока скорост. Отдавам го на торсионната греда отзад. Иначе инженерите са натъпкали Trax с всевъзможни системи (стандартно) за активна безопасност: ESC (Electronic Stability Control), системата за контрол на сцеплението TC (Traction Control) четириканалната антиблокираща система на спирачките ABS с функция за електронно разпределение на спирачното усилие EBD, системата за автоматично компенсиране на спада на спирачната ефективност при високо натоварване (Hydraulic Brake Fade Assist) и функцията за намаляване на опасността от преобръщане.

При по-висока скорост на магистралата шумът в купето също става натрапчив, тъй като с коефициент на челно въздушно съпротивление от 0,35 Trax не е от най-аеродинамичните автомобили.

Но мъжкарската му визия отпред ще ви влезе под кожата така, както азотното гориво стана част от ДНК-то на охлюва Turbo. А ако това не е достатъчно да бъдете „заразени“, то стартовата цена от 30 707 лв. с ДДС (1,6 FWD LS).

Технически характеристики

Chevrolet Trax 1,4 Turbo AWD

Размери

Дължина, мм: 4248

Широчина, мм: 1766

Височина, мм: 1674

Колесна база, мм: 2555

Маса, кг: 1379

Двигател

Работен обем, куб. см: 1364

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 140 при 4900-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 1850-4900

Макс. скорост, км/ч: 194

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,8

Volkswagen Touareg „Edition X”: Може всичко на и извън пътя (тест драйв)

Volkswagen Touareg празнува десетгодишнина. По този повод официалният представител на марката у нас предлага юбилейната версия „E...

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 149

Базова цена, лв. с ДДС: 30 707 (за 1,6 MT FWD)

Базова цена на тестовия модел, лв. с ДДС: 35 596

КОНКУРЕНТ

Peugeot 2008 1,6 VTi FWD*

Peugeot 208 GTi: Емоцията отново е жива (тест драйв)

Стане ли въпрос за Peugeot и GTi, то няма абсолютно никакво съмнение, че първата асоциация ще е с великото 205 GTi. Съдбата на 208 GTi ...

Размери

Дължина, мм: 4159

Широчина, мм: 1739

Височина, мм: 1556

Колесна база, мм: 2537

Маса, кг: 1080

Ford Kuga 2,0 TDCI: Второ поколение и двойно повече (тест драйв)

Не беше отдавна времето, когато смятахме, че европейският автомобилен пазар е център на вселената. Изискванията на клиентите ставаха вс...

Двигател

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 160 при 4250

Макс. скорост, км/ч: 196

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,5

Renault Captur 1,5 dCi: Изваяно във фитнеса тяло (тест драйв)

Никога не съм разбирал смисъла на това да висиш час-два във фитнеса, за да вдигаш железа. Опитвали са се да ме убедят, че било много як...

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 135

Базова цена, лв. с ДДС: 32 467

*: посовчваме именно този модел, тъй като съвсем скоро ще имаме възможност да го тестваме и него и да направим пряко сравнение.

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: „Булфото“, Chevrolet

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com