Dacia Duster 1,5 dCi: Аз съм шампионът (тест-драйв)

35581
Снимки: Христо Петров

Фреди Меркюри го няма от много дълго време, но остава емблематично за музиката парче. Хитът обаче е в друго местоимение. Вероятно е много пресилено и смело да се сложи това „Аз“ отпред, но зад гърба на Duster са сухите цифри. Преди година, в началото на март той отбеляза 1 000 000 продажби с марката Dacia. И то само след четири години на пазара. Като сложим и няколкото милиона с емблемата на Renault, стигаме до следния факт: Duster не само е една от движещите сили зад международния ръст на Renault Group, но той се утвърди като най-продаваният модел на Rеnault в световен мащаб. При Dacia това е Logan, което е повече от разбираемо: именно от Logan започна всичко през 2004 г. По повод 10-годишния си юбилей марката изкара версия Champions Edition на Duster, която ме накара да си припомня стария ми флирт с този модел. Подобен успех е без аналог. Той се дължи на откроимата визия, 4х4 от Nissan и страхотната цена, започваща от 18 бона за базова N1 версия. Някой друг с подобно предложение? Съвсем скоро то ще бъде допълнено и с автоматична трансмисия.

 

В България властва носталгията. Носталгия по спокойните дни, когато битовата престъпност се потушаваше още в зародиш. Носталгия по работещата промишленост, когато никой от Перник не ходеше на работа в София. Носталгия по повсеместната заетост и практическата липса на безработица. Проблемът е, че ще си останем с носталгията. Защото, освен IT специалисти, на България й трябват работещи заводи, защото те движат икономиката. Отвен заводът на Dacia край румънския Миовени е точно такъв, каквито са спомените ми за нашите заводи от 80-те години: сив и огромен. В него работят 15 000 човека, които произвеждат по 350 000 автомобила годишно. А България бе тази, която първа започва производството на Renault Alpine! Какво щеше да е сега, ако не бяхме изгонили Renault и вместо в Румъния, сега тези 350 000 коли се произвеждаха в България? Риторика, която обаче е болезнена на фона на простия факт, че Dacia е едно от най-големите пера в румънския БВП, а Dacia е една от основните движещи сили на Renault group.

 

Няма да ви лъжа, несравнимо по-приятно ми е да тествам BMW, да не говорим за такъв с буквата „М“ в името си и 575 к.с. под предния капак! (за него другата седмица) Но няма и да излъжа като кажа, че първият ми чисто нов автомобил, бе служебна Dacia Logan. Тази кола видя и изтърпя такива издевателства върху себе си, че ме спечели за цял живот. Беше щъркокрака и с много косури, но срещу всеки един от тях аз все още мога да извадя разумен довод в нейна полза. Тази кола участваше в снимките на едно телевизионно предаване по bTV (Show Room) и върху нея упражняваха „уменията“ си всякакви знайни и незнайни БГ звезди. Накрая една от тези „звезди“ (продуцент) я обърна по таван, но дълго време след това аз продължавах да се забавлявам с нея на пистата в Божурище. Защо ви занимавам с моите спомени? Много просто, защото Logan бе сензация, когато се появи. В сензация се превърна и Duster, но с една разлика: той е много по-издръжлив и идиотоустойчив. И с това ме спечели.

 

Само след четири години на пазара Duster записа 1 000 000 продажби (към март 2014). Добавяме няколкото милиона с емблемата на Renault, за да стигнем да следния факт: Duster не само е една от движещите сили зад международния ръст на Renault Group, но той се утвърди като най-продаваният модел на Rеnault в световен мащаб. Този успех сам по себе си е атестат за качествата на автомобила. Не ме разбирайте погрешно, Duster има своите недостатъци и те не са един или два: продължава да изглежда грубо, пластмасата вътре чука на кухо и скърца, обзаведен е далеч по-постно от другите представители в сегмента, не се чувствам особено комфортно в него в завой, защото се накланя... Но кой друг може да ти предложи 4х4 от Nissan (вярно, поостаряло) и истински офроуд възможности за 20 000 лв.? Никой. А за качествата на автомобила говорят и цените му в Mobile, където най-добрите автомобили от първото поколение започват от 15 000 лв.!

 

За да отбележи 10 години от пазарното лансиране на Logan и Dacia в Европа, марката пусна в обръщение специално предложение за модела Duster (както и за Sandero, Logan и Logan MCV). Това е „лимитираната“ серия Champions Edition с по-богато оборудване. Тя е изпълнена с ексклузивния за марката цвят „син космос“, отличителни стилни характеристики и навигационна система Media-Nav. Същият син цвят, който е традиционният за Dacia, е дискретно използван и в интериора на автомобила: предпазните колани, дискретните сиви шевове на седалките, ао тпред и отзад са поставени специални стелки със сини шевове. Отвън почти нищо не подсказва за „ограничеността“ на модела, освен емблемата Champions, както и страничните огледала и алуминиеви джанти в тъмно сив металик. По-важното е, че моделът се предлага с обогатено оборудване, базирано на изпълнението Lauréate. Champions Edition предлага климатик, круиз контрола и ограничител на скоростта, и удобството на електрическите стъкла отпред и отзад. Мултимедийната система MEDIA NAV предлага Bluetooth® и USB връзки, както и интегрирана навигация и е изключително полезна както за ежедневното шофиране, така и за далечните пътешествия.

 

Причината да харесвам Duster не се крие в синия цвят или навигацията. Причината се крие в това, че той бе един от най-смислените автомобили, когато се появи на пазара. Около Duster не сияе някаква имиджова аура, но моделът продължава да ме привлича с няколко основни аргумента: мощен външен вид, изпитани в десетки милиони километри двигатели, 4х4 задвижване от Nissan, надеждност, възможност за ползване на данъчен кредит (за някои модификации). Новостите по тази серия Champions Edition не са кой знае какви, но кой би променял драстично нещо, което клиентите харесват както си е?

А и съгласете се, няма как вътре да искаме карбон, кожа или дърво, а цената на базовата версия с N1 хомологация да започва от малко над 18 000 лв. Да, дразнеше ме едно постоянно скърцане от арматурното табло, но минеш ли по стария път между Монтана и Видин, който сега се използва основно от целия тежкотоварен поток от Дунав мост 2 към София, ще се разкърца не само таблото на всяка друга кола, а цялото й окачване, даже може нещо да се раглоби, буквално. С Duster такива ядове нямах. Напротив, прелетях по този трагичен пътен участък от около 30-40 км с огромно удоволствие, защото Duster буквално плуваше в свои води. Не знам дали някой от безбройните му заводски тестове не са правени именно там, но нищо, което предложи като препятствие тази ужасяваща отсечка, не стресна Duster.

 

Разчитам на ударника в двигателната гама, дизеловият 1,5 dCi, който е най-продаваният агрегат на Групата. Това не е случаен факт, както се досещате. Версията с 90 к.с. се предлага само с 4х2 задвижване, а тази със 110 к.с. върви с 4х4. В последната конфигурация е и този автомобил. Той не е някакво мощно чудовище, но 260-те нютон метра осигуряват добра еластичност. Много по-важно е, че с този агрегат, независимо от допълнителните килограми на 4х4 задвижването, разходът на гориво извън града без проблеми се държи под 6 л/100 км. А аз не съм го жалил. Изминах около 600 км и върнах автомобила на 6,3 л/100 км, но причината бе малко по-бързо от разумното прехвърляне на Петрохан.

 

Изкарах Duster извън пътя само за снимки, но съм имал шансовете преди това да го тествам в истински офроуд условия, в които се справя далеч не лошо. Късите предавателни числа на (1-а и 2-а предавки са само за потегляне върху асфалт) са идеални извън пътя. Трета предавка също е доста къса спрямо нормалните други трансмисии, като на пътя използвам предимно 4-а, когато изпреварвам. Опитът на Nissan е очевиден в задната ос със заключващ се диференциал. В този случай имаме постоянно разпределение по 50% на въртящия момент между двете оси. Тук важното за проходимостта са клиренсът от 210 мм, както и ъгълът на заход и отход от съответно 29,3° и 34,9°. Разбира се ще има хора, които ще се опитат да ми обяснят, че най-добрите офроудъри трябва да са с раздатъчна кутия, понижаващи предавки и т.н. Аз ще контрирам, че Duster няма претенциите да е най-добрият офроудър, но има претенциите да е много добър извън пътя.

 

От къде знам? Знам, защото миналата година имах възможността да тествам състезателния (сериен модел с ролкейдж) Dacia Duster, с който Duster Rally Team завърши на 13-а позиция в клас Cross Country (от 43 екипажа) в дългото над 2300 км Balkan Breslau Offroad. Този огромен успех накара екипа на „Рено Нисан България“ да се пусне отново в тазгодишното издание на рали-маратона (този път наречен Balkan Offroad Rally), който ще стартира на 19 септември пред храм-паметника „Александър Невски“. Отново ще има около 45 конкурента в клас му и отново екипът ще разчита на издръжливостта на своя автомобил. Елате на 19-и от 11 ч, за да го видите. Шоуто ще е невороятно, защото на старт ще застанат над 100 машини, повечето от които от чужбина – зверски бъгита, каквито не сте виждали, ATV, мотори, сайдкари, джипове (както сме свикнали да ги наричаме) и за пръв път в офроуд състезание у нас – 5 камиони. Ще трябва да минат през 5 планини и да изминат над 2000 км, за да стигнат до морето.Вярвам, че и Duster ще е на финала в Шкорпиловци.

Технически характеристики

Dacia Duster dCi 110 4x4 Champions Edition

Размери

Дължина, мм: 4315

Широчина, мм: 1821

Височина, мм: 1625

Колесна база, мм: 2674

Маса, кг: 1395

Двигател

Работен обем, куб. см: 1461

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 110 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 260 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 169

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,9

Среден разход, л/100 км: 5,2

Вредни емисии СО2, г/км: 135

Базова цена, лв. БЕЗ ДДС: 18 325 (за 1,6i, 115 к.с., N1)

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 31 490

КОНКУРЕНТ

Great Wall Hover H5 2,4i

Размери

Дължина, мм: 4649

Широчина, мм: 1810

Височина, мм: 1745

Колесна база, мм: 2700

Skoda Octavia Scout 2.0 TDI: Готов да служи (тест-драйв)

Скаут в превод означава „разузнавач“, но в днешни дни скаутите са хора, обединени главно от идеите си за живот сред природа...

Двигател

Работен обем, куб. см: 2378

Макс. мощност, к.с.: 126

Макс. въртящ момент, Нм: 200

Динамки

Макс. скорост, км/ч: 171

BMW 220d Cabriolet: Изискан стил (тест-драйв)

BMW Серия 2 Кабриолет заменя Серия 1 кабрио с повече динамика, ефикасност и голяма инжекция стил. А именно стилът е най-важното в сегме...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,8

Среден разход, л/100 км: 11,7

Вредни емисии СО2, г/км: 275

Базова цена, лв. с ДДС: 33 990 (данъчно облекчение)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com