Daimler не иска помощ, но Renault може да бъде национализирано

5126
Daimler не иска помощ, но Renault може да бъде национализирано
Снимка: Getty Images/Guliver

Кризата с епидемията от коронавирус може да е още в началото в най-богатите страни в Европа, но вече нанася сериозни щети на автомобилната индустрия. Според експерти, някои от водещите компании може дори да не оцелеят, ако проблемът не бъде решен в близко верме.

Германското издание Spiegel публикува прогнозите на мюнхенския Институт за икономически изследвания (ifo Institut) за това, какво ще е въздействието на кризата, ако индустрията в страната е 2 месеца под карантина. Сметките показват загуби от 500 млрд. евро, а при спиране на производство за 3 месеца сумата скача на 730 млрд. евро.

Бъдещето на основна икономика в Европа е под заплаха

Производството на нови автомобили в Германия през 2019 г. е достигнало най-ниската си точка, което поставя бъдещето на тази основна за ...

Предвижданията на икономическите експерти са, че страна може да издържи на подобен удар, но ако кризата продължи повече време, нещата ще излязат извън контрол. Първият и основен проблем са милионите безработни, които системата няма да може да поеме.

Германските разчети са направени на очаквана 3-месечна карантина, което е доста оптимистичен вариант. Според учени от Кралския колеж в Лондон, борбата с глобалната епидемия ще отнеме повече от година и половина в зависимост от локалните мерки и успехите за разработка на ваксина. Нито една икономика няма да издържи на подобно нещо, тъй като година карантина означава глад и мизерия, от които ще умрат повече хора, отколкото от коронавируса.

Последиците ще бъдат особено тежки за автомобилна индустрия, която е сърцето на германската икономика. Тя ще трябва да се промени основно, за да оцелее. Някои компании ще се нуждаят от помощ, но пък други – като Daimler, например, обявиха, че ще се справят и сами. Генералният директор на концерна Ола Калениус заяви, че Daimler има достатъчно средства, за да покрие щетите от кризата. Заводите в Китай вече започват работа, като се съживява и местния пазар, който е най-големият в света.

Не така обаче стоят нещата във Франция, където се появиха слухове за възможна национализация на компанията Renault. Френската държава в момента държи 15% от акциите на производителя, който има проблеми още преди избухването на кризата с коронавирус. Според председателя на Съвета на директорите на Groupe Renault – Жан-Доминик Сенар, няма опасност от подобно нещо, но продажбите на групата спаднаха драстично в последните месеци.

Отива ли в историята легендарният Mercedes S-Class?

Mercedes-Benz подготвя радикални промени в предлаганите модели, които ще засегнат както платформите и двигателите, така и самите автомо...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com