Daimler си плати и спорът с Nokia приключи

2005
Daimler си плати и спорът с Nokia приключи
Снимка: Daimler

Компанията Nokia е лицензира мобилната телекомуникационна технология на Daimler, като получава в замяна съответното плащане в замяна, без да се уточнява точната сума. Това официално съобщение слага край на спорове между технологичния гигант и производителя на автомобили.

Конфликтът стигна до германски съд, а също така и до Европейската комисия. В крайна сметка обаче той е разрешен, като в това число влиза и жалбата, която Daimler подаде срещу Nokia пред ЕК. Условията по споразумението между двете страни си остават търговска тайна.

Бивш шеф на BMW застана начело на Daimler

Германският концерн Daimler избра Бернд Пишецридер за председател на Надзорния съвет, като той заменя Манфред Бишоф, който беше начело ...

Скандалът избухна, след като финландската мултинационална компания, която произвежда телекомуникационно оборудване, обвини Daimler, че не е платила лиценза за тяхното използване, както правят Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Skoda, Volkswagen и Volvo. Nokia печели около 1,4 милиарда евро годишно именно от продажби на лицензи.

От своя страна германският производител заяви, че не трябва да плаща нищо, защото използва технологични решения за навигация и комуникация, предоставени от Here. Това е компания от Берлин, закупена от Daimler заедно с Audi и BMW от самата Nokia през 2015 г. срещу 2,8 млрд. долара. Тя се се занимава със създаване на карти за навигационни системи на автомобили.

Според Джени Лукандър, президент на Nokia Technologies, споразумението е „изключително важен етап, който потвърждава качеството на патентното портфолио на Nokia". То също така признава приноса на научните изследвания и разработките на Nokia към автомобилната индустрия и възможностите за растеж за неговата програма за лицензиране на автомобили ".

На свой ред от Daimler заявиха, че споразумението е много важно от икономическа гледна точка, защото избягва продължителни спорове. И премахва решенията на първа инстанция на съда, според които концернът трябва да плаща на Nokia за всеки продаден свой автомобил, оборудван със система на телекомуникационния гигант.

Nokia оглавява проект за изграждане на 6G мрежа в Европа

Финландската телекомуникационна компания Nokia застава начело на европейския проект Hexa-X за развитие на система за мобилни връзки от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com