Електромобилите поскъпват и това ще доведе до затваряне на заводи

1795
Електромобилите поскъпват и това ще доведе до затваряне на заводи
Снимка: Motor

Ако високите цени на електрическите превозни средства доведат до спад на пазара от нивата преди пандемията, някои заводи за производство на автомобили ще трябва да затворят. Това изявление направи пред журналисти ръководителят на групата Stellantis (четвъртият по големина производител на автомобили в света) Карлос Таварес на изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас.

Един от топ-мениджърите в индустрията отбеляза, че холдингът, който включва марки като Fiat, Peugeot, Citroën, Jeep и Opel, се бори с високата инфлация и цената на електрифициращите продукти.

Европейски производители искат по-високи мита за колите от Китай

Китайските производители на автомобили трябва да подлежат на същите тарифи, когато изнасят колите си за Европа, с които се сблъскват ев...

„Ако автомобилният производител не оптимизира разходите си, той няма да може да покрие допълнителните разходи за електрификация и това неизбежно ще доведе до по-високи цени на автомобилите и свиване на пазара. Следователно, ако пазарът се свие, няма да имаме нужда от толкова заводи за сглобяване на автомобили. И тогава ще трябва да вземем най-непопулярните решения”, допълва Таварес.

Шефът на Stellantis добави, че автомобилната индустрия трябва да покрие поне 40% от високите разходи за електрически превозни средства. Според него, нарастващите разходи, свързани с електрификацията на автомобилния пазар, са най-значимият проблем, който засяга цялата световна автомобилна индустрия.

Jeep обяви миналия месец, че ще бъде принуден да затвори своя завод за SUV в Илинойс през февруари за неопределено време. И така хора ще останат без работа.

В момента автомобилните производители са под натиск от инфлацията, която възпира ентусиазма на много потенциални купувачи, въпреки че пазарът на полупроводници, който изпитва недостиг след пандемията от Covid-19, започна да се подобрява.

Stellantis ще произвеждат електрически летящи таксита

Автомобилен производител Stellantis ще произвежда електрически "въздушни таксита", разработени от американската авиационна компания Arc...

Според Таварес, концернът Stellantis няма друг избор освен да продължи да намалява разходите, включително разходите за дистрибуция, за да остане конкурентоспособна и да направи електрическите превозни средства по-достъпни за средната класа. Ако компанията спре да работи върху разходите, тя ще има проблеми за повече от една година.

Таварес каза още, че Stellantis обмисля да прекрати производството на автомобили в Китай, най-големият автомобилен пазар в света. За тази цел Групата продължава да преговаря с китайския си партньор за производство на автомобили Peugeot и Citroën. Според топ-мениджъра, присъствието в Китай с голям брой активи би представлявало голям риск в случай на ескалация на геополитическото напрежение със западния свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com