X
 
 

Електронни винетки - защо бъдещето им принадлежи

1281 0
photo of Електронни винетки - защо бъдещето им принадлежи
Снимка: БГНЕС
Електронните винетки вече официално са факт в България. Макар и критикувани от някои, безспорен факт е, че те са стъпка напред към модернизирането и подобряването на инфраструктурата и организацията на движението в страната.

Но еВинетките са и нещо повече – те са първият сериозен тест за това дали страната е готова да премине към електронен вариант на управление на услуги и администрация.

Ето няколко причини защо бъдещето принадлежи на винетките онлайн:

Модернизация

Въвеждането на еВинетки е стъпка напред към модернизацията на българската администрация и ще са добър тест за това как би изглеждало едно електронно правителство в страната.

Отделно, еВинетката ще подобри събираемостта на парите, ще намали измамите и ще направи услугата значително по-удобна за шофьорите, а това може да се определи само с една дума – модернизация.

Край на измамите

Или поне силното им ограничаване. Преминаването към електронен вариант ще ограничи значително измамите и ще ги постави в клинична смърт.

Очаква се контролът да е по-строг, а по-нататъшното монтиране на интелигентни камери по републиканските пътища ще направи почти невъзможно движението по тях без закупена винетка.

По-добра събираемост на приходите

Електронната система ще гарантира и по-добра събираемост на приходите, тъй като всичко ще минава по банков път или през други разплащателни системи.

По-добрата събираемост ще гарантира по-високи приходи и, съответно, повече пари за поддръжка на настоящата инфраструктура – нещо, което чухме многократно като обещания.

Винаги налични

Най-вероятно всеки е изпадал в ситуация, в която в даден обект са изчерпани винетките в продажба. Това, освен че е крайно неудобно, води и до логистичен проблем, особено когато нямате винетка, а вече сте на път.

Това неудобство вече е част от миналото, тъй като еВинетките няма как да се изчерпат. Това означава, че когато и да решите да закупите вашата еВинетка, независимо дали в 5:00 сутринта, в 01:00 през нощта или в 12:30 на обяд, тя ще е винаги налична за продажба.

Улеснение за потребителите

Не на последно място въвеждането на електронните винетки ще е огромно улеснение за потребителите, на които вече няма да се налага да висят по опашки, да отлепят и залепят стикери, както и да губят време, за да отидат до физически обект, от който да си закупят въпросната.

В крайна сметка целта на електронизирането на всички административни услуги и структури, освен повишаването на контрола и ограничаването на корупционните практики и потъването на средства, е да улесни обикновения гражданин, на който често се налага да губи часове време по опашки и в документация, за да получи някаква административна услуга или да изпълни гражданските си задължения, за които често няма алтернатива, вместо да го направи от удобството на своя дом, само с няколко клика.

Това вече няма да се отнася за винетките, като собствениците на автомобили могат да закупят своята както от официалния сайт на Агенция „Пътна инфраструктура“, така и от официалния им партньор Vinetki.bg, който разполага с редица функционалности и улеснения като персонализиран профил, история на поръчките, както и имейл известие при наближаване на крайния срок на закупената винетка. Повече може да прочетете на страница За нас във Vinetki.bg

След изложените твърдения можем с надежда да кажем, че с въвеждането на електронните винетки, България е една стъпка по-близо до бъдещето.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...