Европейски производители искат по-високи мита за колите от Китай

2689
Европейски производители искат по-високи мита за колите от Китай
Снимка: Getty Images

Китайските производители на автомобили трябва да подлежат на същите тарифи, когато изнасят колите си за Европа, с които се сблъскват европейските марки, когато изпращат колите си в Китай. Това обяви главният изпълнителен директор на концерна Stellantis - Карлос Таварес.

„Много просто, трябва да поискаме от Европейския съюз да наложи същите условия в Европа за китайските производители, при които ние, западните производители, се конкурираме в Китай“, коментира Таварес пред журналисти в кулоарите на автомобилното изложение в Париж тази седмица.

Близо 22 000 нови коли продадени у нас от началото на годината

Продажбите на нови коли у нас нарастват значително през тази година на фона на спада на европейския пазар. През първите девет месеца на...

Шефът на Stellantisс допълва, че китайските марки трябва да плащат мита от 10% за внос на автомобили в Европейския съюз, докато европейските производители на автомобили плащат мита между 15 и 25% внос на произведени в Европа автомобили в Китай.

Китайски марки като BYD, MG на SAIC, Great Wall и Polestar вече се налагат в Европа със своите конкурентни електрически превозни средства, които се предлагат на по-ниска цена. Към момента брандовете от Китай представляват 5% от пазара на електрически превозни средства в Европа, се казва доклад, публикуван в понеделник от екологичната лобистка група Transport&Environment.

Таварес каза още, че китайските автомобилни производители могат да се установят в Европа, като продават колите си на загуба по време на началните етапи на навлизането им в региона. Той допълни: „Европейският пазар е широко отворен за китайците и ние не знаем дали тяхната стратегия е да грабнат пазарен дял на загуба и да увеличат цената си по-късно“.

Най-голямото предизвикателство за производителите на оригинално оборудване, които пускат нови електрически превозни средства с батерии (BEV), са нарастващите разходи за суровини, които влияят върху паритета на разходите спрямо превозните средства с традиционно задвижване. Таварес е повдигнал въпроса пред френския президент Еманюел Макрон, който посети изложението.

Китай отменя митата за внос на стоки от 16 слаборазвити страни. Кои са те?

Държавният съвет на Китай реши да отмени митата за внос на стоки от 16 страни, считано от 1 септември 2022 година. Така 98% от видовете...

„Президентът Макрон разбира това, но трябва да има по-голям фронт [от Европейския съюз], за да кажем, че приветстваме китайците в Европа, но само ако те се конкурират с нас по същите правила“, казва още Таварес.

На свой ред Макрон призова за реформа на субсидиите за електрически превозни средства, за да защити по-добре европейските производители на автомобили от външна конкуренция. Френският президент реагира не само на дисбаланса в тарифите между Европа и Китай, но и на неотдавнашните планове на САЩ да въведат данъчни кредити за производителите на автомобили, които произвеждат компоненти за EV, като батерии, в САЩ.

„Американците купуват американско и следват много агресивна стратегия на държавна помощ. Китайците си затварят пазара. Ние не можем да бъдем единствената зона, най-добродетелната по отношение на климата, която счита, че няма европейски предпочитания“, коментира Макрон.

Планът за повишаване на тарифите върху вноса от Китай може да не бъде одобрен от Германия, чиито производители на автомобили са тясно свързани с тези в азиатската държава и все още държат значителен пазарен дял. Повишаването на митата може да се разглежда като провокативен ход в Китай, където клиентите показаха, че реагират бързо на предполагаеми атаки чрез бойкотиране на чужди марки.

САЩ преосмисля търговската война с Китай заради новите икономически реалности

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля премахването на митата върху редица китайски стоки, които бяха наложени от предходния президент Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com