Евтините нови коли в Европа изчезват до 3 години?

7945
Евтините нови коли в Европа изчезват до 3 години?
Снимка: Subaru

През следващите 3 години от пазара в Европа да отпаднат всички производители, които не оборудват своите автомобили с най-съвременните системи за безопасност и помощ на водача - съгласно ново законово предложение, внесено в Европейския парламент. Съответно, това означава изчезване на най-достъпните като цени модели, тъй като добавянето на тези технологии ще повиши значително стойността им.

За получаване на одобрение на тип превозно средство, което може да се продава в страните от ЕС, ще могат да кандидатстват само високотехнологичните автомобили. Това става факт, след като депутате от Европарламента гласуваха въвеждане на нови правила. В съответствие с тях, всеки автомобили, продаван в ЕС, ще трябва да бъде оборудван със система за поддържане на скоростта. Тя ще уведомява водача, когато той навлезе в участък с ограничение.

11 системи стават задължителни за всяка нова кола в Европа

Решение на Европейската комисия ще задължи производителите да включат 11 допълнителни системи за безопасност във всички автомобили, кои...

Освен това, новите ще трябва да разполагат със система за поддържане на лентата на движение, а съща така и със система за аварийно спиране (AEB), който ще може да открива препятствия на пътя. Задължителна става и технологията за следене на физическото състояние на водача, която вече ще включва и специални устройства, проверяващи дали той е употребил алкохол, преди да седне зад волана. Ако те открият, че шофьорът е пил, ще блокират стартирането на двигателя.

Специално изискване ще има и за товарните автомобили, при която се търси намаляване на "слепите" зони и поставяне на датчици за гумите. Тези системи са задължителните и за леките коли.

"Най-важна е безопасността на хората на пътя, затова тези промени в пряк смисъл касаят живота и смъртта. Ще съсредоточим всички усилия, за да намалим катастрофите и съответно броя на пострадалите в тях. Допълнителното оборудване за леки и товарни автомобили, както и за автобуси, ще спаси човешки животи", обяви един от вносителите на новия законопроект Рона Тун, евродепутат от Полша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com